Kestopigmentaatio rinnankorjausleikkauksen jälkeen

 

Rinnan lääketieteellisellä kestopigmentaatiolla tarkoitetaan nänninpihan ja nännin ihonsisäistä värjäystä, kun rinta on rakennettu uudelleen nänninpihaa säästämättä.

Värjäys tehdään sairaalassa siihen koulutetun hoitajan toimesta noin 3kk kuluttua nännin rakennusleikkauksesta tai muuten sovittuna ajankohtana.

Varaa aikaa käynnille 1,5 -2 h /rinta. Aikaan vaikuttaa mm. käsiteltävän alueen laajuus. Käyntikertoja on yleensä kaksi:

  • Ensimmäisellä kerralla suunnitellaan nänninpihan rajaus ja väri yhdessä ja tehdään ensimmäinen värikäsittely.
  • Toisella kerralla väriä vahvennetaan, voidaan lisätä punaisuutta/ruskeaa/lämpöä/kylmää-väriä ja suurentaa/muokata käsiteltyä aluetta. Joskus toiselle kerralle jätetään kokonaan myös nännin alueen värjäys.

 

Toimenpiteen aikana voi tuntua pientä nipistelyä. Pigmentaatio tehdään makuulla ollessa. Voit halutessasi ottaa kuulokkeet mukaan ja kuunnella omasta kännykästä musiikkia tms. toimenpiteen ajan.

 

Jälkihoito:

Suihkuta käsitelty alue haalealla vedellä seuraavana päivänä. Älä hankaa. Iho on yleensä hiukan turvonnut, punoittava. Rasvaa päivittäin 1-4 kertaa ohuesti Bepanthen- tai Helosan- voiteella.

Saunan lämpöä, porealtaita ym. ei suositella niin, kauan kuin karheutta iholla tuntuu.

Ihon pintaan muodostuu karstaa ja rasvaus auttaa pitämään ihon pinnan pehmeämpänä, jolloin myös väri säilyy paremmin. Karstan mukana väri haalenee noin 40 – 50 % alkuperäisestä väristä.

Kestopigmentaatiota ei kannata tehdä esimerkiksi juuri ennen uimakautta tai ennen etelän lomamatkaa.

 

Toimenpidepäivä ei ole sairaslomapäivä. Todistus käynnistä voidaan kirjoittaa.

Kestopigmentaatio väri kestää noin 3-5 vuotta, joskus pidempään. Alueesi lääkäriltä voit pyytää lähetteen kirurgian poliklinikalle, kun väri haalistunut.

 

Asiantuntija sairaanhoitaja p. 014 269 5449 arkisin klo 8-9 (jätä soittopyyntö).