Lapsen kiveksen kiinnittäminen

 

Kivekset laskeutuvat sikiökehityksen aikana vatsaontelosta nivuskanavaa pitkin kivespussiin. Toimiakseen ja kehittyäkseen normaalisti kivesten tulee sijaita normaalia kehonlämpöä viileämmässä paikassa, jollaisen ympäristön kivespussi tarjoaa. Yleensä laskeutumaton kives sijaitsee nivuskanavassa, mutta voi sijaita myös vatsaontelon puolella. 

Kiveksen kiinnityksessä tehdään nivuseen viilto, aivan kuten tyräleikkauksessa. Nivuskanavasta etsitään kives ja se vapautetaan kiinnikkeistään siten, että se ylettyy kivespussiin. Kivespussiin tehdään pieni avaus ja ihotasku, jonne kives kiinnitetään.

 

Kivunhoito                           

Haava-alue puudutetaan leikkauksen lopussa, joten lapsella ei yleensä ole kovia kipuja ensimmäisten tuntien aikana leikkauksen jälkeen. Kun puudutus häviää, hoidoksi riittää yleensä tavallinen särkylääke. Lääkkeen voi antaa suppona tai suun kautta ohjeen mukaisesti. Tarvittaessa saatte lääkereseptin. Kipu helpottuu tavallisesti muutamassa päivässä.

Kipu voi hankaloittaa liikkumista, hidastaa haavan paranemista ja vaikeuttaa nukkumista. Lapsen kivun oikea hoito edistää leikkauksesta toipumista. Muutamana ensimmäisenä päivänä kannattaa lapselle antaa kipulääkettä säännöllisesti, etenkin ennen nukkumaanmenoa lääkitys on tärkeää yöunien turvaamiseksi.

 

Haavan hoito                  

Haava suljetaan sulavilla ompeleilla, joita ei tarvitse poistaa. Ompeleiden solmut irtoavat aikanaan itsekseen, mutta solmut voi myös nyppäistä itse pois 2 viikkoa leikkauksen jälkeen.

Haavalle on laitettu ihoteipit haavan suojaksi ja tueksi. Haavateipit voi poistaa viikon kuluttua toimenpiteestä. Mikäli teipit irtoavat tai likaantuvat ennen sitä, ne voi vaihtaa puhtain ja kuivin käsin.

Lapsi voi käydä suihkussa seuraavana päivänä. Suihkun jälkeen haava taputellaan kevyesti kuivaksi puhtaalla pyyhkeellä. Kylpyyn, saunaan ja uimaan saa mennä 14 vuorokautta leikkauksen jälkeen.

 

Leikkauksen jälkeiset päivät      

Leikkauspäivänä lapsi voi olla tavallista väsyneempi, mikä on normaalia nukutuksen jälkeen. Myös pahoinvointia voi olla ensimmäisenä vuorokautena.

Lapsi voi liikkua kotona vapaasti. Aikuisen on kuitenkin hyvä valvoa, että lapsi välttää rajuja leikkejä, pyörällä ajoa ja hyppimistä vähintään 2 viikon ajan. Toimenpidealue sietää normaalielämää rajummat esimerkiksi urheilusta johtuvat kolhut 2 viikon kuluttua toimenpiteestä. Kouluikäinen saakin liikuntavapautuksen täksi ajaksi.