Lapsettomuuden hoito

 

Lapsettomuuteen saa hoitoa.

Lapsettomuus on pariskunnan yhteinen asia ja siksi vastaanotolle kutsutaan pariskunnan molemmat osapuolet.

 

Hoitojen eteneminen

Hoitoon voi hakeutua terveyskeskuslääkärin tai yksityisen lääkärin lähetteellä vuoden raskausyrityksen jälkeen.Naistentautien poliklinikalla tutkimukset alkvat yleensä naisen osalta terveydentilan ja kuukautiskierron kartoituksella ja miehen osalta terveydentilan kartoituksella ja siemennesteanalyysilla.

Lapsettomuuteen voi löytyä syy sekä naisesta että miehestä, mutta usein syy jää selittämättömäksi.Pariskunnalle sovitaan yksilöllisesti sopiva ja turvallinen hoito.Hoidot akataulutetaan mahdollisuuksien mukaan sopivasta kuukautiskierrosta.

Hedelmöityshoitoihin perehtyneen kudoslaboratorion  toiminta on hyvin keskeistä lapsettomuushoidoissa.Tämän vuoksi hoitojen aluksi tutkitaan, ettei kumpikaan puolisoista ole tarttuvien bakteeri- tai virustautien kantaja.

Kuulummeko hoidon piiriin?

Tällä hetkellä Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tarjoaa lapsettomuuteen hoitoa:

  • Naisen ja miehen muodostamalle parille, naispareille ja itsellisille naisille.
  • Itselliselle naiselle jolla ei ole enempää kuin yksi lapsi ja pareille, joilla ei ole enempää kuin yksi yhteinen lapsi.
  • Ylipaino voi vaarantaa  molempien hedelmällisyyttä. Hedelmöityshoitoja on turvallisempaa ja tehokkaampaa toteuttaa mikäli BMI on alle 35
  • Parin terveellinen ruokavalio, tupakoimattomuus, liikunta ja normaalipaino edistävät hoitojen onnistumista.
  • Naisen ikä on yksi tärkeimmistä ennusteeseen vaikuttavista tekijöistä lapsettomuushoidoissa.Tästä syystä hoidot on rajoitettu naisille, jotka hoitoihin hakeutuessa ovat alle 40 vuotiaita.

 

Henkinen jaksaminen hoidoissa

Lapsettomuuden hoidoissa voi olla vuoroin isoja odotuksia ja isoja pettymyksiä.Parisuhde voi myös olla koetuksella hoitojen aikana.Joskus tämä tunteiden käy liian raskaaksi.Älkää epäröikö pyytää keskusteluaikaa psykiatriselle sairaanhoitajalle.Keskusteluajan voi valita yhdessä tai erikseen.

 

Seksuaalineuvonta

Kaikki naistentautien poliklinikan asiakkaat voivat varata aikoja seksuaalineuvojalle.Nämä ajat ovat niin naisten kuin heidän puolisoidensakin käytettävissä yksin tai yhdessä.Seksuaalineuvojan kanssa voi keskustella mistä tahansa seksuaalisuuteen, sukupuoleen, seksiin, seksuaaliterveyteen tai parisuhteeseen liittyvistä kysymyksistä.Aikaa keskustelulle on varattu 60 min/käynti. Käyntikertojen määrä voidaan sopia jokaisen kanssa yksilöllisesti.

 

Yhteystiedot

Sairaala Nova

Lapsettomuuspoliklinikka

Puh.014 - 269 1023

Ma-pe klo 8.00 -15.00

 

 

Yhteistyöklinikka:

Ovumia Fertinova

Väinönkatu 30

40100 Jyväskylä

Puh. 020 747 9313

Arkisin klo 08:00 alkaen

 

Hyödyllisiä linkkejä

 

www.käpy.fi

www.simpukka.info

www.lapsettomuus.com

www.adoptioperheet.fi

www.sexpo.fi

www.vaestoliitto.fi