Lapsivesitutkimus

 

Sinulle tehdään lapsivesitutkimus varhaisraskauden yhdistelmäseulonnan poikkeavan tuloksen ja/tai sikiön ultraäänitutkimuksessa todetun rakennepoikkeavuuden vuoksi.

Sikiön kromosomit tutkitaan lapsiveteen irronneista soluista. Lapsivesitutkimus tehdään yleensä raskausviikolla 15-16 tai sikiön rakenneultraäänitutkimuksen jälkeen raskausviikolla 20-21.

Lapsivesinäyte

Lapsivesinäyte otetaan neulanpistolla vatsanpeitteiden läpi ultraäänitutkimuksen yhteydessä. Näytteenotto tuntuu suunnilleen samalta kuin verinäytteen otto.

Lapsivesinäytteen jälkeen

Toimenpiteen jälkeen voit liikkua normaalisti. Ylimääräistä fyysistä rasitusta tulee välttää toimenpidepäivänä. Toimenpidepäivä on sairauslomapäivä töistä keskenmenoriskin minimoimiseksi.

Lapsivesipisto ei yleensä aiheuta merkittäviä jälkioireita. Pistoskohta saattaa hieman aristaa. Kivuttomat supistukset ovat myös mahdollisia.

Jos lapsivesipiston jälkeen alkaa verinen tai vetinen vuoto kohdusta, tulee kivuliaita supistuksia, vatsakipua ja/tai kuumetta, ota yhteys arkisin klo 8:00 -15:00 Äitiysyksikköön tai päivystysaikana synnytysvastaanotolle.

Lapsivesinäytteen vastaus

Lapsivesinäytteen vastaus valmistuu noin kahden viikon kuluessa näytteenotosta. Ilmoitamme vastauksen sinulle heti puhelimitse sen valmistuttua.

Kysyttävää

Osaston henkilökunta vastaa mielellään, jos jotain kysyttävää ilmenee.

Naistentauti- ja äitiysyksikkö p. 014-269 1104