LEHMÄNMAITOALLERGIAN TUTKIMUKSET JA VÄLTTÄMISRUOKAVALIO

Yleistä                              

Lehmänmaitoallergia on useimmiten pienten lasten sairaus, jossa maidon proteiini aiheuttaa allergi­sia oireita. Silloin vältetään maitoa ja maitoval­misteita kaikissa muodoissaan.

Periaatteet            

Tämä ohje liittyy maitoallergiatutkimuksen kutsukirjeeseen. Tutkimusta edeltäväksi ajaksi(väh.2vk) lapsen ruokavaliosta jätetään seuraavat ruoka-aineet pois:

lehmänmaito, piimä, viili, jogurtti, maitojauhe, jääte­lö, kerma, ruokakerma, rahka, smetana, ranskankerma, kasvirasvasekoitteet, kaik­ki juu­stot, äidin­maidonkor­vike, lastenvel­lijauheet, maitoa sisältä­vät lastenpuurojauheet, lastenjogurtit, vuohen­maito, voi, tavallinen margariini.

Laktalbumiini, hera, hera­pro­teiini, ka­se­iini ja ka­seinaatti ovat maito­pro­teiinia ja siten myös vältettäviä. Näitä käytetään elintarvikkeiden valmistusaineina.

Imettävä äidin ei tarvitse välttää maitoa tai maitotuotteita.

Maidon korvaaminen

Alle 1-vuotiaat

Imetystä jatketaan noin yhden vuoden ikään saakka, mikäli mahdol­lista. Äidinmaidon vähe­tessä tai lop­puessa käytetään apteekista saatavia maitoallergisen lapsen erityisvalmisteita. Erityisvalmistetta voi saada myös isommista kaupoista. VRN:n ja THL:n imeväisikäisten D-vitamiinin käyttösuositukset löytyvät www.evira.fi nettisivuilta

Yli 1-vuotiaat                 

Maitoallergisen lapsen erityisvalmisteita käytetään yleensä noin 1 1/2 - 2 vuoden ikään asti. Myös kaupan kaura- ja soijajuomaa voidaan käyttää yli 1-vuotiailla korvaamaan tavanomaiset maitotuotteet.

Kun maitovalmisteet jätetään kokonaan pois ja käytössä ei ole maitoallergisen lapsen erityisvalmistetta, niiden sisältämät ravintoaineet korvataan syömällä riittävästi muita ruoka-aineita ja kalsiumin osalta kalsiumvalmisteella tai käyttämällä riittävästi kalsiumrikastettua kaura- tai soijajuomaa.

Proteiinin saanti turvataan lihalla, kalalla ja kananmunalla (jos nämä sopivat lapselle). Lihaa tai vastaavaa aterian osaa annetaan päivittäin kahdella aterialla noin 3 rkl/ateria, ja tarjoamalla perunaa, puuroja ja leipää eri aterioilla.

Energian saanti turvataan lisäämällä ruokaan 2 - 3 rkl rasvaa, esi­mer­kiksi maidotonta margariinia (70-80 % rasvaa), rypsiöljyä tai auringonkukkaöljyä. Lisäksi tarjo­taan tavallista runsaammin perunaa, puuroja ja leipää eri aterioilla ja välipaloilla samoin kuin kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Näin turva­taan myös riittävä vitamiinien- ja kiven­näisaineiden saanti.

Kalsiumin saantia korvataan kalsiumvalmisteilla tai käyttämällä riittävästi kalsiumrikastettua kaura- tai soijajuomia/-valmisteita (4dl/vrk). Maidottomassa ruokavaliossa kalsiumlisän tarve on lapsilla 500 mg/vrk. D-vitamiinilisän tarve on 10 ug yli 1 -vuotiailla.

Moniallerginen yli 1-vuotias, jolla ei enää ole käytössä erityisvalmisteita, saattaa tarvita lasten monivitamiinihivenainevalmisteen täydentämään ruokavaliota mm. jodin saannin varmistamiseksi. Tarve voidaan arvioida ravitsemusterapeutin vastaanotolla.

Pakkausmerkinnät           

Lue aina huolellisesti elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä val­mistusainekset. Mai­toa ja maitoval­misteita käytetään mo­nilla tavoilla elintar­viketeolli­suudessa. Valmis­ruuat, pikkulas­ten valmisruuat, leivät ja leivonnai­set, makkarat, margariinit ja makei­set saattavat sisältää vältettäviä ruoka-aineita.

Ohjaus                         

Maidon välttämisestä annetaan lisäohjeet  käynnin yhteydessä.