Leikkaukseen tulevalle

 

    undefined

 SISÄLTÖ

 

        Lukijalle  
       Ennen leikkausta  
Leikkauspäivä  
Leikkauksen jälkeen  
Läheiselle  
Palaute  
Muistiinpanoja  
Yhteystiedot  

 

Lukijalle

Tämän oppaan tarkoituksena on auttaa sinua sekä läheisiäsi valmistautumaan tulevaan leikkaukseesi, leikkauspäivään ja leikkauksen jälkeiseen toipumiseen. Haluamme antaa näistä sinulle hyvän ja turvallisen kokemuksen.

Oppaaseen on koottu yleiset ohjeet leikkauspotilaille. Toivomme, että tutustut huolella oppaaseen ja tiedät, mikä on sinun osuutesi leikkaushoidon eri vaiheissa.

Annathan oppaan myös läheistesi luettavaksi, jotta hekin saavat kaiken tarvittavan tiedon. Oppaan lopusta löytyy erityisesti läheisille suunnattua tietoa.

Käytämme tässä oppaassa sanaa leikkaus. Sillä tarkoitamme kaikkia toimenpiteitä, jotka tehdään leikkausosastolla.

 

Ennen leikkausta

 

Leikkausajankohta

Erikoissairaanhoidon lääkäri on tehnyt leikkauspäätöksen. Lääkäri määrittää myös leikkauksen kiireellisyyden. Mikäli et ole saanut leikkausaikaa poliklinikkakäynnillä niin sinuun otetaan yhteyttä puhelimitse, tekstiviestillä tai kirjeellä.

   undefined

 

Valmistaudu tulevaan leikkaukseen

Leikkaukseen tullessa terveydentilasi tulee olla mahdollisimman hyvä.

 

Pitkäaikaissairauksien hoito

Pitkäaikaissaurauksien hyvä hoitotasapaino vähentää leikkausriskejä ja edistää leikkauksesta toipumista. Huono hoitotasapaino sydänsairauksissa, verenpainetaudissa, diabeteksessa tai astmassa voivat olla este leikkaukselle.
Ota tarvittaessa yhteyttä omaan terveyskeskukseesi.

 

Bakteeritulehdukset

Hoida akuutit tulehdussairaudet ennen leikkausta, sillä tulehdus voi olla este leikkaukselle. Kysy tarvittaessa neuvoa omasta terveyskeskuksestasi.

 

Ihon eheys

Tarkista ja pidä huolta ihostasi. Kiinnitä huomiota haavojen ja hautumien estoon. Haavat, naarmut, finnit ja muutoin rikkoutunut iho lisäävät tulehdusriskiä ja voivat siten estää leikkauksen. Huolehdi erityisesti tekonivel- tai selkäleikkaukseen tullessasi, että ihosi on ehjä.

Älä poista ihokarvoja leikkausta edeltävän viikon aikana, sillä ihokarvoja poistettaessa iho voi ärtyä ja iholle tulla haavoja.

Rakenne- ja geelikynnet tulee poistaa ennen käsileikkaukseen tuloa.

 

Hampaat ja suu

Huolehdi suunterveydestäsi, sillä terve suu vähentää leikkauksen jälkeistä infektioriskiä. Mikäli sinut on ohjattu varaamaan aika hammaslääkärille, toimi sen mukaisesti.

 

Luontaistuotteet

Omega-3-rasvahappoa sisältävät valmisteet tulee lopettaa viimeistään kaksi viikkoa ennen leikkausta verenvuotoriskin vuoksi. Muut luontaistuotteet suositellaan jätettäväksi tauolle viimeistään viikko ennen leikkausta.

Monet luontaistuotevalmisteet vaikuttavat veren hyytymistekijöihin ja niillä saattaa olla yhteisvaikutuksia leikkauksessa käytettävien lääkeaineiden kanssa.
Mikäli olet ilmoittanut halukkuutesi peruutuspaikalle, ota huomioon näiden valmisteiden käyttö ja tauotus.

 

Terveelliset elämäntavat

Liikunta

Hyvä lihas- ja yleiskunto auttavat sinua toipumaan leikkauksesta. Voit liikkua niin paljon kuin sinusta tuntuu hyvältä. Mikäli olet saanut ohjeita liikkumiseen fysioterapeutilta tai hoitavalta lääkäriltä, toimi niiden mukaisesti.

 

Alkoholi ja huumeet

Leikkaukseen ei saa tulla alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena. Päihteiden käyttö on kielletty 24 tuntia ennen sairaalaan tuloa ja vähintään 24 tuntia leikkauksen jälkeen, sillä yhteisvaikutus käytettyjen lääkeaineiden kanssa voi olla vaarallinen.

Vältä runsasta ja jatkuvaa alkoholinkäyttöä ennen leikkausta. Useimmat alkoholin aiheuttamat muutokset korjaantuvat osittain tai kokonaan 4–8 viikon raittiuden aikana.

 

Tupakka

Tupakointi heikentää haavan ja kudosten paranemista, lisää tulehdusriskiä sekä hidastaa luutumista. Tupakoivilla hengitysongelmien riski leikkaukseen liittyen on 2–6 -kertainen.

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina. Jos olet tupakoimatta kaksi kuukautta ennen leikkausta, kaikkien leikkaukseen liittyvien haittojen määrä vähenee kolmasosaan.

Leikkauspäivänä sinun tulee olla tupakoimatta. Sairaalamme on savuton.

 

Ravitsemus

Syö monipuolista ruokaa, huolehdi erityisesti D-vitamiinin, kalsiumin ja proteiinin saannista. Juo päivittäin 1-1 1/2 litraa vettä, vähärasvaista maitoa, piimää tai muuta nestettä. Hyvä ravitsemustila ennen leikkausta auttaa leikkauksesta toipumisessa ja haavojen paranemisessa.

 

Painonhallinta

Lihavuus vaikeuttaa puudutusta ja nukutusta sekä leikkauksen teknistä suorittamista. Lisäksi lihavuus vaikeuttaa liikkumista ja pitkittää leikkauksesta toipumista. Jos leikkaava lääkäri on asettanut tavoitepainon, pyri saavuttamaan se. Terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta auttavat painon hallitsemisessa.

 

Lepo

Hyvä ja riittävä yöuni auttaa pysymään vireänä ja toimintakykyisenä sekä edistää toipumistasi.

Saat tarvittaessa terveysasemaltasi neuvoja ja apua elämäntapoihin liittyen.

 

 Henkinen valmistautuminen

Ennen leikkausta mielessä voi liikkua monenlaisia ajatuksia, jännittää, pelottaa tai ahdistaa. Tiedonsaanti ja kokemusten vaihto voivat lievittää jännitystä. Juttele läheistesi tai hoitohenkilökunnan kanssa. Voit kysyä tukea myös potilasjärjestöiltä (linkki oppaan lopussa).

 

Valmistaudu kotiutukseen

Hoitoajat sairaalassa ovat lyhyet. Mieti ennen leikkausta, miten selviydyt kotona leikkauksen jälkeen. Suunnittele valmiiksi arjen askareet, kuten ruoanlaitto, kaupassakäynti tai siivoaminen.

Läheistesi tuki on tärkeää kaikissa hoidon vaiheissa. Kerro läheisillesi sinulle suunnitellusta leikkauksesta. Jos leikkauksesi on päiväkirurginen,on suositeltavaa, että sinulla on aikuinen seuranasi leikkausta seuraavaan aamuun saakka.

Mikäli tarvitset ulkopuolista apua, voit ottaa yhteyttä oman kotikuntasi kotihoitoon.

Jos sinulle tehdään jalkaan kohdistuva leikkaus, lainaa kyynärsauvat kotikuntasi terveyskeskuksen apuvälinelainaamosta. Hae sauvat ajoissa, jotta ehdit kokeilla niitä kotona ennen leikkausta.
Et tarvitse apuvälineen lainaukseen lähetettä. Lainaus on maksutonta.

 

Leikkausta edeltävä ohjaus

Saat ohjauksen leikkaukseen poliklinikkakäynnillä tai kutsumme sinut erilliselle ohjauskäynnille tai saat soittoajan sairaanhoitajalle.

Ohjauksen tarkoituksena on auttaa sinua valmistautumaan tulevaan leikkaukseen. Ohjauksen aikana selvitetään leikkauskuntosi haastattelun ja tehtyjen tutkimusten avulla. Valmistaudu vastaamaan terveystietojasi koskeviin kysymyksiin, esimerkiksi lääkityksestä, pituudesta ja painosta. Ohjauksen aikana saat leikkauspäivän saapumisajan ja yksilölliset ohjeet leikkaukseen valmistautumiseen.

Käynnin yhteydessä saatat tavata sairaanhoitajan lisäksi leikkaavan lääkärin ja muita terveydenhuollon ammattilaisia leikkaussuunnitelmastasi riippuen. Voit tulla käynnille yhdessä läheisesi kanssa.

On tärkeää, että saat tarvitsemasi tiedon tulevasta leikkauksesta, siihen valmistautumisesta ja toipumisesta. Kysy mieltäsi askarruttavista asioista. Kirjoita kysymykset itsellesi valmiiksi, jotta muistat selvittää sinulle tärkeät asiat.

Ilmoitathan Preoperatiiviseen yksikköön (yhteystiedot takakannessa), jos voinnissasi tai lääkityksessäsi tapahtuu muutoksia leikkausta odottaessasi. Ota yhteyttä myös, jos leikkausajan saatuasi sairastut äkillisesti esimerkiksi yskään, nuhaan, kuumeeseen tai vatsatautiin tai jos ihosi on rikkoutunut.

 

Kotona leikkausta edeltävänä päivänä

Käy suihkussa leikkausta edeltävänä iltana. pese hiukset shampoolla ja koko keho saippualla (ihoa hankaamatta), erityisesti napa, taivealueet, varvasvälit sekä kynnenaluset. Kuivaa puhtaaseen pyyhkeeseen ja pue puhdas vaatekerta. Vaihda vuoteeseen puhtaat lakanat.

Poista sormukset, korut ja lävistykset ja jätä ne kotiin. Poista kynsilakka.

Saat syödä ja juoda normaalisti klo 24 saakka leikkausta edeltävänä päivänä. Suolistoleikkaukseen tuleva noudata sinulle annettua ohjausta.

 

Varaa mukaan sairaalaan

 • kutsukirje ja Kela-kortti
 • käytössä olevat henkilökohtaiset lääkkeet (silmätipat, insuliinikynät, astmasuihkeet, Dinit-suihke, hormonivalmisteet, kesken olevat lääkekuurit)
 • käytössä olevat tai leikkauksen jälkeen tarvittavat apuvälineet (kyynärsauvat, rollaattori, kuulolaite, silmälasit, CPAP))
 • jos leikkauksen jälkeen jäät suunnitellusti yöksi sairaalaan, ota mukaan myös kampa, hammasharja ja -tahna
 • matkapuhelin ja laturi

Ota mukaan vain tarpeellinen!

 

Jätä kotiin

Jätä kotiin arvoesineet, korut ja suuret rahasummat. Sairaala ei vastaa kadonneista tavaroistasi tai rikkoutuneesta henkilökohtaisesta omaisuudestasi.

 

Leikkauspäivä

 

Leikkauspäivän aamu kotona

Ole syömättä ja juomatta leikkauspäivänä.

Älä syö äläkä juo mitään. Älä syö pastilleja, karamelleja tai purukumia. Ravinnotta ololla pyritään estämään mahansisällön nousu ruokatorveen ja suuhun sekä pääsy keuhkoihin leikkauksen aikana.

Käy suihkussa tai pese ainakin hampaat, kainalot ja alapesu. Pukeudu puhtaisiin, väljiin vaatteisiin, jotka sinun on helppo pukea leikkauksen jälkeen kotiin lähtiessäsi. Käsi- tai jalkaleikkaukseen tullessa vältä tiukkoja hihoja tai lahkeita.

Älä rasvaa leikkausalueen ihoa leikkauspäivänä.

Älä meikkaa.

Älä laita hajusteita tai partavettä sairaalaan tullessasi. Sairaalassa on allergisia potilaita, omaisia ja henkilökuntaa, jotka saavat oireita voimakkaista hajuista.

 

Lääkkeet

Saat henkilökohtaisen ohjauksen leikkausta edeltävään ja leikkauspäivän lääkitykseen joko leikkausta edeltävällä käynnillä tai puhelimessa. Jos sinut on ohjattu ottamaan leikkauspäivän aamuna lääkkeitä suun kautta, voit ottaa ne pienen vesimäärän (1 dl) kanssa.

 

Sairaalaan saapuminen

Huomaathan, että kutsukirjeessä ilmoitettu aika on sairaalaan tuloaika, ei leikkausaika.

Suosittelemme, että et tule omalla autolla, sillä autolla ajaminen on kielletty heti leikkauksen jälkeen. Monet linja-autot ajavat keskustasta sairaalalle ja pysäkiltä on lyhyt matka pääovelle. Mikäli tulet saattajan kanssa, saattaja voi pysäköidä autonsa piha-alueen maksullisille paikoille tai pysäköintitaloon.

Jos olet oikeutettu tulemaan sairauden tai terveydentilasi vuoksi taksilla, tilaa Kela-taksi Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueelta tullessasi viimeistään leikkausta edeltävänä päivänä klo 14 mennessä tilausnumerosta 0800 302 259 . Näin toimimalla saat matkakorvauksen heti taksissa ja vältyt korotetulta omavastuulta.

 

Käsihygienia

Huolehdi käsihygieniasta sairaalassa ollessasi, sillä käsihygienia on tärkein keino infektioiden ehkäisyssä. Sairaalassa olevat käsidesinfiointiaineet ovat sinun ja läheistesi käytettävissä.

 

Ilmoittautuminen leikkauspäivänä

Ilmoittaudu sairaalan pääaulassa oleville palvelutiskeille (kuva alla). Leikkauspotilaiden vastaanotto avautuu aamuisin klo 6:45. Kutsumme potilaat saapumaan porrastetusti.

Ilmoittautuminen sujuu jouhevasti näyttämällä viivakoodillista kutsukirjettä, Kela-korttia tai muuta henkilökorttia. Ilmoittautuessasi henkilöllisyytesi tarkistetaan ja saat tunnisterannekkeen.

Ilmoittautumisen jälkeen sinut ohjataan Preoperatiivisen yksikköön 1 (sijaitsee pääovesta tultaessa vasemmalla) vaihtamaan potilasvaatteet. Jätä omat vaatteesi ja tavarasi pukuhuoneen lukittuun kaappiin. Mikäli siirryt leikkauksen jälkeen vuodeosastolle, kuljetamme vaatteesi ja tavarasi sinne leikkauksen aikana.

          undefined

 

Sairaanhoitajan haastattelu leikkauspäivänä

Ennen leikkausta sairaanhoitaja haastattelee ja tarkistaa, että olet leikkauskelpoinen ja noudattanut sinulle annettuja valmistautumisohjeita. Sinulle kerrotaan leikkauspäivän tapahtumista ja kulusta sekä annetaan mahdollisesti lääkkeitä. Tarvittaessa tapaat leikkaavan lääkärin.

 

Leikkaussaliin pääsyä odottaessa

Odottaessasi leikkaukseen pääsyä voit katsella TV:tä, kuunnella musiikkia omilla kuulokkeilla soittimestasi tai lukea odotusaulassa. Ota muut potilaat huomioon. Leikkaussaliin lähtiessä sulje matkapuhelin ja vie se tavaroidesi joukkoon.  Läheisesi voi odottaa kanssasi, kunnes sinut saatetaan leikkaussaliin.

         undefined

 

Leikkaussali

Henkilökunta saattaa sinut leikkaussaliin tai leikkaussalin odotustilaan. Leikkaussalissa tapaat leikkauksessa mukana olevan henkilökunnan.

Leikkaussalissa sinulle laitetaan verenpainemittari, hapensaantia seuraava saturaatiomittari ja mahdollisesti muita valvontalaitteita. Lisäksi sinulle laitetaan kanyyli suonensisäistä nesteytystä ja lääkitystä varten.

Anestesialääkäri on suunnitellut sinulle sopivimman anestesiamuodon (nukutus tai puudutus) toimenpiteesi luonteen ja laajuuden sekä ikäsi ja terveydentilasi perusteella.

 

     undefined

 

Heräämö

Leikkauksen jälkeen sinut siirretään heräämöön. Heräämössä seurataan vointiasi, odotetaan unen tai puudutuksen häviämistä sekä huolehditaan kivunhoidostasi. Hoitoaika heräämössä vaihtelee vointisi ja valvonnan tarpeen mukaan. Kun voit tarpeeksi hyvin, siirryt kotiutusyksikköön tai vuodeosastolle.

 

Kivunhoito leikkauksen jälkeen

Pystyäksemme hoitamaan leikkauksen jälkeistä kipuasi mahdollisimman hyvin, käytämme kivun arvioinnissa kipumittaria. Pyydämme sinua arvioimaan kipusi asteikolla 0-10 tai kuvallisen mittarin avulla.

Leikkauksen jälkeen saat ohjeet kivunhoidosta kotiin. Hyvä kivunhoito auttaa sinua pitämään yllä aktiivista elämäntapaa sekä mahdollistaa riittävän unen. On tärkeää, että noudatat saamiasi ohjeita. Ota sinulle määrätyt kipulääkkeet säännöllisesti. Lääkitystä on tarkoitus vähentää vähitellen ja lopettaa, kun kipua ei enää ole. Kipulääkkeen tarve on yksilöllistä. Rentoutuminen ja huomion suuntaaminen musiikkiin, mieluisaan ohjelmaan tai lukemiseen toimivat myös lääkkettöminä kivunlievityskeinoina.

 

Leikkauksen jälkeen

Leikkausta suunniteltaessa mietimme myös tulevaa kotiutumistasi. Kotiutumisen ajankohtaan vaikuttaa suunnitellun leikkauksen laajuus ja terveydentilasi. Voit kotiutua leikkauspäivänä päiväkirurgisena potilaana, kotiutusyksikön kautta leikkauspäivän jälkeisenä aamuna tai myöhemmin vuodeosaston kautta.

Kotiutuminen on mahdollista, kun seuraavat kotiutumisen edellytyksen täyttyvät

 • kykenet liikkumaan. Liikkeelle lähteminen edistää toipumistasi, tehostaa hengitystä, verenkiertoa sekä suolen ja rakon toimintaa
 • pystyt huolehtimaan ravitsemuksestasi eikä sinulla ole pahoinvointia
 • selviydyt itsenäisesti tai avustettuna hygieniasi hoidosta ja pystyt virtsaamaan
 • kipusi on hallinnassa ja lääkityksesi kunnossa
 • mahdollinen haavanhoitosi on selvillä
 • tiedät jatkohoitosi sekä mihin otat yhteyttä ongelmatilanteessa
 • sinulla on kotiutumisen jälkeen aikuinen tukena (läheinen, kaveri, kotipalvelu)

 

Sairausloma

Leikkaava lääkäri päättää sairauslomasi pituuden. Sairausloma on yksilöllinen leikkauksesta ja työtehtävistäsi riippuen.

 

Päiväkirurginen leikkaus

Silloin, kun leikkauksesi on suunniteltu päiväkirurgiseksi, saavut sairaalan leikkauspäivän aamuna ja kotiudut saman päivän aikana. Kotiutuminen tapahtuu useimmiten 2–4 tunnin kuluttua leikkauksesta. Varaa leikkausta varten kuitenkin koko päivä.

Autolla ajo on kielletty leikkauksen jälkeen. Kotiutuessasi sinulla tulee olla saattaja tai taksinkuljettaja kotimatkalle, koska leikkauksessa käytetty lääktiys voi vaikuttaa suorituskykyyn.  

 

Kotiutusyksikön kautta kotiin

Leikkauksen jälkeen vointiasi seurataan kotiutusyksikössä. Läheisesi voivat olla mukana kotiutusyksikössä siellä olosi ajan. Pyri liikkeelle heti leikkauksen jälkeen.

Voit kotiutua, kun kotiutuksen edellytykset täyttyvät ja tunnet vointisi hyväksi, viimeistään leikkauspäivän jälkeisenä aamuna kello 7:30.

Jos olet ollut yön kotiutusyksikössä, tarjoamme sinulle buffet aamiaisen sairaalassamme, kahvila-ravintola Caterinassa, ennen kotiin lähtöä.

 

Vuodeosaston kautta kotiin

On leikkauksia, joiden jälkeen siirrytään suunnitellusti vuodeosastolle toipumaan.Hyvin suunniteltu leikkauskin voi muuttua arvioitua suuremmaksi, joilloin hoitosi jatkuu heräämöstä vuodeosastolle.  

 

Omat potilastiedot

Saat kotiin lähtiessäsi kirjallisena sairauslomatodistuksen, lääkereseptit sekä kotihoito-ohjeet.

Voit katsoa omat leikkaushoitoa koskevat terveystietosi Omakanta palvelusta (www.omakanta.fi) hoidon päättyä.

 

Sairaalamaksut ja maksukatto

Lähetämme laskun hoidosta jälkikäteen postitse.

Laki ja asetus terveydenhuollon asiakasmaksuista määrää vuosittaisen potilasmaksujen suuruuden.

Kunnallisen terveyspalveluiden maksuilla on kalenterivuosittainen enimmäismäärä, maksukatto. Sinun tulee itse seurata maksukaton täyttymistä ja säilyttää maksetut kuitit. Maksukaton täytyttyä sinulle voidaan myöntää vapaakortti.

Lisätietoa laskutukseen liittyen www.ksshp.fi > asiakas- ja potilasmaksut

 

Matkakustannukset

Voit saada Kelalta korvausta matkakustannuksiin halvimman käytettävissä olevan matkustustavan mukaan, yleensä yleisillä kulkuneuvoilla. Mikäli et voi sairauden tai sen hetkisen terveydentilasi vuoksi käyttää yleisiä kulkuneuvoja, voidaan kustannuksia korvata erityisajoneuvon kustannusten mukaisesti esim. omalla autolla tai taksilla.

Tarkemmin matkojen omavastuuosuuksista ja matkakorvausten hakemisesta: www.kela.fi/matkakorvaukset.

 

Läheiselle

Potilaan läheisenä voit tukea potilasta leikkaukseen valmistautumisessa sekä leikkauksesta toipumisessa. Kysy potilaalta, millaista tukea sinulta toivotaan. Kannusta potilsta liikkumaan.

Läheisen ja hoitohenkilöstön välinen yhteistyö on erityisen tärkeää silloin, kun läheisesi ei itse pysty osallistumaan hoitoonsa, esimerkiksi kehitysvamman tai muistisairauden vuoksi. Kerro hoitohenkilökunnalle jo leikkaushoidon suunnitteluvaiheessa potilaan sairauksista, lääkkeistä ja allergioista. Ilmoita leikkauksen odotusaikana, leikkauspäivänä sekä leikkauksen jälkeen havaitsemasi muutokset potilaan voinnissa. Läheisenä tunnet potilaan paremmin kuin henkilökunta.

Sairaalassa potilaan tietojen antamiseen läheiselle täytyy olla potilaan suostumus. Sopikaa läheisten kesken, kuka toimii yhteyshenkilönä sairaalaan, kysyy voinnista ja kertoo kuulumiset muille läheisille. Sairaalan yleinen vierailuaika vuodeosastoilla on päivittäin klo 12–20.

Potilaan vointia ja terveydentilaa koskevat tiedustelut pyydämme soittamaan osastoille klo 12 jälkeen.

 Naistenosasto  014 269 1002
 Operatiivinen osasto 15  014 269 1015
 Operatiivinen osasto 21  014 269 1036
 Operatiivinen osasto 22  014 269 1037
 Kotiutusyksikkö 014 269 3766 (yhteydenotot, jos kotiutumisestasi on kulunut alle vuorokausi)

 

Potilasohjeanimaatiot

Keski-Suomen keskussairaalan verkkosivuilla on nähtävissä leikkauksista havainnollistavia 3D-potilasohjeanimaatioita. Animaatiot löydät osoitteesta www.ksshp.fi/animaatiot

 

Hyvis.fi

Hyvis.fi- sivuilta löytyy luotettavaa tietoa ja testejä terveydestä ja hyvinvoinnista. www.hyvis.fi

 

Potilasjärjestöt

Löydät listan potilasjärjestöistä osoitteesta https://www.hyvis.fi/web/keski-suomi/jarjestot

 

Palaute

Voit antaa hoitoa ja kohtelua koskevaa palautetta Keski-Suomen sairaanhoitopiirin verkkosivuilla osoitteessa
www.ksshp.fi/palaute tai yksiköistä saatavalla paperilomakkeella. Myös läheinen voi antaa palautetta potilaan puolesta.

 

Salassapito

Henkilökuntaa ja opiskelijoita sitoo vaitiolovelvollisuus. Pidäthän omana tietonasi kuulemasi ja näkemäsi muita potilaita koskevat asiat.

 Lisää tietoa löydät www.ksshp.fi/Potilaalle

 

Yhteystiedot

 Preoperatiivinen yksikkö   sekä leikkausjonotiedustelut

    ma -pe klo 9-11 ja 13-14

 014 269 5205                                                 

 Leikkauspäivänä äkilliset peruutukset

 ma-pe klo 6.45-9.00

014 269 5959

 

Sähköinen yhteydenottolomake löytyy osoitteesta: www.hyvis.fi/web/keski-suomi/yhteydenotto-lomakkeet

                                                www.ksshp.fi
                                                   undefined

 

Muistiinpanoja

______________________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________________________