undefined

 

Opas leikkaukseen tulevalle

 

Tämän oppaan tarkoituksena on auttaa sinua sekä läheisiäsi valmistautumaan tulevaan leikkaukseesi, leikkauspäivään ja leikkauksen jälkeiseen toipumiseen.

Päätöksen leikkauksesta ja sen ajankohdasta on tehnyt erikoissairaanhoidostasi vastaava lääkäri. Mikäli et ole saanut leikkausaikaa, sinuun otetaan yhteyttä.

 • Ilmoitathan, jos voinnissasi tai lääkityksessäsi tapahtuu muutoksia leikkausta odottaessasi.
 • Ota yhteyttä myös, jos leikkausajan saatuasi sairastut äkillisesti esimerkiksi yskään, nuhaan,
  kuumeeseen tai vatsatautiin tai jos ihosi on rikkoutunut.
 • Yhteystiedot löytyvät takakannesta.

 

Valmistaudu tulevaan leikkaukseen

Leikkaukseen tullessa terveydentilasi tulee ollamahdollisimman hyvä.

Pitkäaikaissairauksien mahdollisimman hyvä hoitotasapaino vähentää leikkausriskejä ja edistää leikkauksesta toipumista.

Saat tarvittaessa apua ja neuvoja omalta terveysasemaltasi

 • Pitkäaikaissairauksien hoitoon
 • Äkillisiin tulehdussairauksiin
 • Ihon hoitoon
 • Päihteiden ja tupakkatuotteiden käytön lopettamiseen
 • Painonhallintaan

 

Luontaistuotteet

Omega-3-rasvahappoa sisältävät valmisteet tulee lopettaa viimeistään kaksi viikkoa ennen leikkausta verenvuotoriskin vuoksi. Muut luontaistuotteet suositellaan jätettäväksi tauolle viimeistään viikko ennen leikkausta.

Monet luontaistuotevalmisteet vaikuttavat veren hyytymistekijöihin ja niillä saattaa olla yhteisvaikutuksia leikkauksessa käytettävien lääkeaineiden kanssa.

Mikäli olet ilmoittanut halukkuutesi peruutuspaikalle, ota huomioon näiden valmisteiden käyttö ja tauotus.

 

 Huolehdi itsestäsi

 • Liiku niin paljon kuin sinusta tuntuu hyvältä ja noudata mahdollisia fysioterapeutin tai lääkärin ohjeita. Hyvä lihas- ja yleiskunto auttavat sinua toipumaan leikkauksesta.
 • Syö monipuolista ruokaa, huolehdi erityisesti D-vitamiinin, kalsiumin ja proteiinin saannista. Juo päivittäin vähintään 1-1,5 litraa vettä, vähärasvaista maitoa, piimää tai muuta nestettä tai noudata sinulle erikseen annettuja ohjeita. Hyvä ravitsemustila ennen leikkausta auttaa leikkauksesta toipumisessa ja haavojen paranemisessa.
 • Huolehdi levosta ja riittävästä yöunesta. Se auttaa sinua pysymään vireänä ja toimintakykyisenä sekä edistää
  toipumistasi.
 • Vältä runsasta ja jatkuvaa alkoholinkäyttöä ennen leikkausta. Vieroitusoireet vaikeuttavat leikkauksesta toipumista ja kuntoutumista.
 • Leikkaukseen ei saa tulla alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena. Päihteiden käyttö on kielletty 24 tuntia ennen sairaalaan tuloa ja vähintään 24 tuntia leikkauksen jälkeen, sillä yhteisvaikutus käytettyjen lääkeaineiden kanssa voi olla vaarallinen.
 • Leikkauspäivänä sinun tulee olla tupakoimatta, käyttämättä sähkötupakkaa ja nuuskaa. Sairaalamme on savuton.
 • Tupakointi heikentää haavan ja kudosten paranemista, lisää tulehdusriskiä, heikentää elimistön puolustuskykyä sekä hidastaa luutumista. Tupakoivilla hengitysongelmien riski leikkaukseen liittyen on 2-6-kertainen.

undefined

Valmistaudu kotiutukseen

Hoitoajat sairaalassa ovat lyhyet. Kerro läheisillesi sinulle suunnitellusta leikkauksesta, sillä heidän tukensa on ensiarvoisen tärkeä hoidon kaikissa vaiheissa. Suunnitelkaa ja sopikaa yhdessä, miten tulet selviämään kotona leikkauksesta toipumisen aikana.

Mieti, millaista apua tarvitset toipilasaikana arkiaskareiden sujumiseksi. Ennakkoon on hyvä miettiä ja sopia, kuka käy kaupassa tai laittaa ruuan ja siivoaa. Jos leikkauksesi on päiväkirurginen, on suositeltavaa, että sinulla on aikuinen seuranasi leikkausta seuraavaan aamuun saakka.

Mikäli tarvitset ulkopuolista apua, voit ottaa yhteyttä oman kotikuntasi kotihoitoon. Yhteystietoja voit kysyä kotikuntasi
vaihteesta tai katsoa verkkosivuilta. Jos tarvitset leikkauksen jälkeen apuvälineitä esim. kyynärsauvat, voit lainata ne terveyskeskuksen apuvälinelainaamosta maksuttomasti. Hae sauvat ajoissa, jotta ehdit kokeilla niitä kotona ennen leikkausta. Et tarvitse apuvälineen lainaukseen lähetettä.

 

Valmist audu leikkauspäivään

Käy illalla suihkussa. Korut, lävistykset ja kynsilakat on poistettava ennen peseytymistä. Rakenne- ja geelikynnet tulee poistaa ennen käsileikkaukseen tuloa. Pese hiukset shampoolla ja koko keho saippualla
ihoa hankaamatta, erityisesti napa, taivealueet, varvasvälit sekä kynnenaluset huomioiden. Kuivaa puhtaaseen pyyhkeeseen ja pue puhtaat vaatteet. Vaihda vuoteeseen puhtaat lakanat. Ihokarvoja ei tule
poistaa viikkoon ennen leikkausta. Saat syödä ja juoda normaalisti klo 24 saakka leikkausta edeltävänä päivänä. Jos tulet suolistoleikkaukseen, noudata sinulle erikseen annettua ohjausta.

Varaa mukaan sairaalaan

 • Kela-kortti
 • Käytössä olevat henkilökohtaiset vuorokauden lääkkeet (silmätipat, insuliinikynät, astmasuihkeet, Dinit-suihke, hormonivalmisteet, kesken olevat lääkekuurit)
 • Käytössä olevat tai leikkauksen jälkeen tarvittavat apuvälineet (kyynärsauvat, rollaattori, kuulolaite, silmälasit, CPAP))
 • Jos leikkauksen jälkeen jäät suunnitellusti yöksi sairaalaan, ota mukaan hygieniatarvikkeet, matkapuhelin ja laturi
 • Ota mukaan vain tarpeellinen. Jätä kotiin korut ja suuret rahasummat. Sairaala ei vastaa kadonneista tavaroistasi tai rikkoutuneesta henkilökohtaisesta omaisuudestasi.

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

Leikkauspäivä

 

 • Ole syömättä ja juomatta leikkauspäivänä.
 • Älä syö pastilleja, karamelleja tai purukumia.
 • Ravinnotta ololla pyritään estämään mahansisällön nousu ruokatorveen ja suuhun sekä pääsy keuhkoihin leikkauksen aikana.

Käy leikkauspäivän aamuna suihkussa tai pese ainakin kasvot, kainalot ja tee alapesu. Pese myös hampaat. Älä rasvaa leikkausalueen ihoa. Älä meikkaa. Tule sairaalaan tuoksuttomana.

Pue puhtaat vaatteet. Huomioi vaatetuksen käytännöllisyys kotiutumista ajatellen, esim. käsi- tai jalkaleikkaukseen tullessa vältä tiukkoja hihoja tai lahkeita.

 

Lääkkeet

Saat henkilökohtaisen ohjauksen lääkitykseen leikkausta edeltävällä käynnillä tai puhelimessa.

Ota sovitut omat aamulääkkeet pienen (1 dl) vesimäärän kanssa. 
Ole muuten syömättä ja juomatta.

 

Ennen leikkausta tauotettavat lääkkeet

Leikkausaamuna otettava lääkkeet

   
   
   
   
   
   
   
   
   

 

Sairaalaan saapuminen

Huomaathan, että kutsukirjeessä ilmoitettu aika on sairaalaan tuloaika, ei leikkausaika. Suosittelemme, ettet tule omalla autolla, sillä autolla ajaminen on kielletty heti leikkauksen jälkeen. Mahdollinen saattaja voi pysäköidä autonsa piha-alueen maksullisille paikoille tai pysäköintitaloon.

 

Matkat sairaalaan

Jos olet oikeutettu tulemaan sairauden tai terveydentilasi vuoksi taksilla, tilaa Kela-taksi Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueelta numerosta 0800 302 259, viimeistään edellisenä päivänä klo 14 mennessä. 

 

Sairaalassa

Käytä tullessasi sisäänkäyntiä Nova 1. llmoittaudu Sairaala Novan G-lohkon 3.kerroksessa itseilmoittautumisautomaatilla. 

Leikkauspotilaiden vastaanotto avautuu aamuisin klo 7. Kutsumme potilaat saapumaan porrastetusti. Ilmoittautumisen jälkeen sinut ohjataan pukuhuoneeseen vaihtamaan leikkausvaatteet.

Sairaanhoitaja kertoo leikkauspäivän kulusta ja varmistaa, että olet toiminut annettujen ohjeiden mukaan, ihosi on ehjä sekä olet ollut syömättä ja juomatta annetun ohjeen mukaan. Saat mahdollisen esilääkkeen, jonka tarkoituksena on vähentää leikkauksen jälkeistä kipua. Tarvittaessa tapaat myös leikkaavan lääkärin.

Käy WC:ssä ennen leikkaussaliin siirtymistä. Huolehdi käsihygieniastasi ja käytä käsidesinfektioainetta. Leikkauksen aikana kuljetamme vaatteesi ja tavarasi jatkohoitopaikkaasi (kotiutusyksikkö tai osasto). Voit katsoa kotona leikkauksiin liittyvät potilasohjeanimaatiot osoitteesta www.ksshp.fi/animaatiot .

   

Leikkaussali

Leikkaussalissa sinut nukutetaan tai saat puudutuksen ja sinulle tehdään tarvittavat leikkausvalmistelut. Vointiasi seurataan verenpainemittarin, hapensaantia seuraavan mittarin ja muiden tarvittavien laitteiden avulla. Lisäksi sinulle laitetaan kanyylisuonensisäistä nesteytystä ja lääkitystä varten.

 

Leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen sinut siirretään heräämöön, jossa seurataan vointiasi, hoidetaan kipua ja mahdollista pahoinvointia. Kun vointisi sallii, sinut siirretään kotiutusyksikköön tai osastolle.

 

Kivunhoito leikkauksen jälkeen

Pystyäksemme hoitamaan leikkauksen jälkeistä kipuasi mahdollisimman hyvin, käytämme kivun arvioinnissa kipumittaria. Pyydämme sinua arvioimaan kipusi asteikolla nollasta kymmeneen tai kuvallisen kipumittarin avulla.

Leikkauksen jälkeen saat ohjeet kivunhoidosta kotiin. Hyvä kivunhoito auttaa sinua pitämään yllä aktiivista elämäntapaa sekä mahdollistaa riittävän unen. On tärkeää, että noudatat saamiasi ohjeita. Ota sinulle määrätyt kipulääkkeet säännöllisesti. Lääkitystä on tarkoitus vähentää vähitellen ja lopettaa, kun kipua ei enää ole. 

Rentoutuminen ja huomion suuntaaminen musiikkiin, mieluisaan ohjelmaan tai lukemiseen toimivat myös lääkkettöminä kivunlievityskeinoina.

 

Kotiudut, kun alla olevat edellytykset täyttyvät:

 • Pärjäät kotona riittävän hyvin
 • Pystyt huolehtimaan ravitsemuksestasi eikä sinulla ole pahoinvointia
 • Pukeutuminen onnistuu
 • Sängystä ja tuolista ylösnousu onnistuu
 • Hygienian hoito ja virtsaaminen onnistuu
 • Kävely ja tarvittaessa porraskävely onnistuu. Liikkeelle lähteminen edistää toipumistasi, tehostaa hengitystä, verenkiertoa sekä suolen ja rakon toimintaa
 • Kipusi on hallittavissa
 • Osaat hoitaa haavaasi
 • Kotiutumisen jölkeen tukihenkilö saatavilla
 • Tiedät, miten hoito etenee jatkossa ja mihin otat yhteyttä toipumiseesi liittyvissä asioissa

 

Kotiutusyksikön kautta kotiin

Kotiudut, kun kotiutumisen edellytykset täyttyvät ja tunnet vointisi hyväksi, viimeistään leikkauspäivän jälkeisenä aamuna. Useimmista leikkauksista kotiutuminen on mahdollista 2-4 tunnin sisällä kotiutusyksikköön saapumisesta. Varaa leikkausta varten kuitenkin koko päivä. Halutessasi tukihenkilösi voi olla läsnä kotiutusohjeita annettaessa.

Kotiutuessasi sinulla tulee olla saattaja tai taksinkuljettaja kotimatkalle. Hakijalle lyhin reitti kotiutusyksikköön on
Sisäänkäynti Nova 2:n kautta.

 

Osaston kautta kotiin

On leikkauksia, joiden jälkeen siirrytään suunnitellusti osastolle toipumaan. Hyvin suunniteltu leikkauskin voi muuttua
arvioitua suuremmaksi, jolloin hoitosi jatkuu heräämöstä osastolle.

Osastojen yhteystiedot

Potilaan vointia ja terveydentilaa koskevat tiedustelut pyydämme soittamaan klo 12 jälkeen.

Operatiiviset sairaansijat
Yhteystieto     

J5, C5 (ortopedia, traumatologia, käsikirurgia)

  014 269 1036

D6, K6 (urologia, rintaelinkirurgia, verisuonikirurgia,
plastiikkakirurgia, aistielinpotilaat

  014 269 1015

E6, L6 (vatsakirurgia)

  014 269 1037

Kotiutusyksikkö

  014 269 3766

 

Leikkaava lääkäri päättää sairauslomasi pituuden. Sairausloma on yksilöllinen leikkauksesta ja työtehtävistäsi riippuen. Mikäli tarvitset jatkoa sairaslomaasi, ota yhteyttä terveysasemalle tai työterveyshuoltoon.

Voit katsoa omat leikkaushoitoa koskevat terveystietosi Omakanta-palvelusta (www.omakanta.fi) hoidon päädyttyä.

 

Palaute

Sinä itse tai läheisesi voitte antaa hoitoa ja kohtelua koskevaa palautetta osoitteessa www.ksshp.fi/palaute tai yksiköistä saatavalla paperilomakkeella

 

Salassapito

Henkilökuntaa ja opiskelijoita sitoo vaitiolovelvollisuus. Pidäthän omana tietonasi kuulemasi ja näkemäsi muita potilaita koskevat asiat. Lisää tietoa löydät www.ksshp.fi/Potilaalle

 

Muistiinpanoja

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________

 

Yhteystiedot

  Leikkaukseen liittyvät tiedustelut

  ma-pe klo 9-11 ja 13-14

  Leikkauspäivänä äkilliset peruutukset

  ma-pe klo 7-9

 014 269 5205

 

  014 269 5959

 

   undefined

Sähköinen yhteydenottolomake löytyy osoitteesta:

www.hyvis.fi/web/keski-suomi/yhteydenotto-lomakkeet