Liikeharjoitteet rintaontelon tähystyksessä tehdyn 1.kylkiluun poiston 

jälkeen

 

Rintaontelon tähystysleikkauksen jälkeinen varoaika on 2-3 viikkoa. Tänä aikana vältä raskaiden taakkojen nostamista ja kantamista sekä suuria ponnisteluja. Kevyitä kotitöitä voit tehdä voinnin mukaan. Leikatun puolen yläraajaa saat käyttää ja liikuttaa vapaasti kivun sallimissa rajoissa. Pään ääriliikkeitä tulee kuitenkin välttää aluksi.

Kevyt liikunta, esimerkiksi kävely tai kuntopyöräily, edistää toipumistasi ja vilkastuttaa verenkiertoa. Leikkauksen jälkeen varhainen liikkeelle lähtö on tärkeää sekä sen nousujohteinen lisääminen kotiutumisen jälkeen.

Hyvään ryhtiin on syytä kiinnittää huomiota. Peilin edessä symmetrisen asennon löytäminen sekä ryhdin muutokset ovat helpompia havainnoida. Myös kivuttomien asentojen löytäminen levossa sekä liikkuessa on tärkeää.

Tehosta hengitystä syvähengityksillä sekä sinulle ohjatulla hengitysharjoittelulla. Jatka harjoittelua, kunnes hengitys sujuu normaaliin tapaan.

Yläraajan pumppaavat harjoitteet vilkastuttavat verenkiertoa ja helpottavat mahdollista puutumisen tunnetta. Alla olevat liikeharjoitteet voit aloittaa dreenin poiston jälkeisenä päivänä kivuttomalla liikeradalla.

Tee liikkeet 2-3 kertaa päivässä. Toista kutakin liikettä 2-3 kertaa 5-10 toistoa.

 

undefined   undefined

Sormet olkapäillä: Pyöritä kyynärpäitä ympäri molempiin suuntiin.

undefined   undefined

Nosta kädet rauhallisesti etukautta suorina ylös ja laske alas.

undefined   undefined

Istuen, kädet niskan takana: Kierrä ylävartaloa rauhallisesti vuorotellen oikealle ja vasemmalle. Katso liikkeen suuntaan.

undefined   undefined

Istuen, kädet rentoina sivuilla: Taivuta ylävartaloa vuorotellen oikealle ja vasemmalle.

 

Fysioterapia: ___________________________________