Liikeharjoitteet sternotomialeikkauksen jälkeen

Sternotomialeikkauksen jälkeen varoaika on 3 kuukautta eli rintalastan luutumisen ajan. Tänä aikana vältä raskaita kotitöitä ja suuria ponnisteluja sekä äkkiliikkeitä ja äärikiertoja.

Nostorajoitus ensimmäisen kuukauden ajan on 2 kg ja toisen kuukauden ajan 5 kg. Tämän jälkeen kuormitusta voidaan nousujohteisesti lisätä.

Rintakehän normaalista liikkuvuudesta on huolehdittava, koska se vaikuttaa niin hengitykseen kuin koko ylävartalon toimintaan. Ryhtiä ja rintakehän liikkuvuutta ylläpitävä/parantava harjoittelu aloitetaan neljäntenä leikkauksen jälkeisenä päivänä, mikäli dreeni on tuohon mennessä päästy poistamaan. Muutoin aloitus vasta dreenin poistoa seuraavana päivänä.

Seuraavat harjoitukset auttavat liikkuvuuden säilyttämisessä. Tee liikkeet kerran päivässä rauhallisesti venyttäen kivuttomalla liikeradalla. Älä pidätä hengitystä. Harjoitukset saattavat aluksi aiheuttaa pientä epämukavuutta rintakehällä, kipu ei saa kuitenkaan jäädä jomottamaan harjoituksen jälkeen.

 

 undefined   Ojenna kättä vuorotellen eteen ja vedä taakse, ikään kuin köyttä vetäessä. Aluksi kannattaa välttää voimakasta taakse vetoa.

Toista 10x.

 

undefined    undefined  Vedä kyynärpää kohti kattoa, ikään kuin puita sahatessa.

Toista molemmilla käsillä 10x.
 undefined   Kurota kättä kohti kattoa vuorotellen molemmilla käsillä.

Toista 10x.
 undefined   Ojenna selkä suoraksi, vedä lapaluut toisiaan kohti, samalla sisään hengittäen. Kädet pysyvät vartalon sivuilla kämmenet ulospäin. Uloshengityksen aikana kädet palautetaan lähtöasentoon ja hartiat rentoutetaan.

Toista 5 – 10x.
 undefined   Sormet olkapäillä piirrä kyynärpäillä ympyrää.

Toista 5x molempiin suuntiin.

 

Fysioterapeutti: ___________________________________