Limuusivoiteiden käyttöohje

 

Lääkäri on määrännyt teille limuusivoidetta atooppisen ihottuman hoitoon.

Limuusivoiteita ovat takrolimuusivoide Protopic 0,03 % ja 0,1 % sekä pimekrolimuusivoide Elidel 1 %.

Protopic ja Elidel voiteet vaikuttavat erityisesti niihin ihosoluihin, jotka vastaavat atooppiseen ihottumaan liittyvästä kutinasta, punoituksesta ja tulehduksesta. Ne vähentävät tulehdusvälittäjäaineiden määrää ihossa, hillitsevät nopeasti ihotulehdusta ja normalisoivat ihon suojakerrosta.

Limuusivoiteet eivät aiheuta ihon ohenemista pitkässäkään käytössä.

 

Kenelle Protopic ja Elidel sopii?

Voiteita voivat käyttää yli 2-vuotiaat keskivaikeaa tai vaikeaa atooppista ihottumaa sairastavat henkilöt, joille tavallisista steroidivoiteista ei ole riittävästi hyötyä ja ihottumaa on laajoilla ihoalueilla. Voiteita voidaan käyttää myös kasvojen, kaulan, ihotaipeiden ja silmäluomien alueille.

Erityistilanteissa voiteita voidaan käyttää myös limakalvoille.

 

Miten voiteita käytetään? 

Voidetta levitetään ohut kerros ihottuma-alueelle yleensä kaksi kertaa päivässä, ellei lääkäri toisin määrää. Hoitoa jatketaan kerran tai kahdesti päivässä kunnes ihottuma on parantunut ja oireet hävinneet. Tämän jälkeen voi jatkaa hoitoa ylläpitohoitona kahdesti viikossa esim. parin kuukauden ajan tai lääkärin ohjeiden mukaan.

 

Hoito aloitetaan uudelleen ensimmäisten ihottumaoireiden ilmaantuessa.

Perusvoiteita ei tule käyttää hoidetulle ihoalueelle 2 tuntia ennen ja jälkeen limuusivoiteen laittamista.

Kortisonivoiteita ei käytetä samanaikaisesti samalle ihoalueelle limuusivoiteen käytön kanssa.

 

Milloin limuusivoiteita ei saa käyttää?

Jos iholla on aktiivinen virus- tai bakteeri-infektio esimerkiksi herpes (yskänrokko), vesirokko tai märkäinen bakteeri- infektio, voidetta ei sovi käyttää.

Vasta kun tulehdus on hoidettu tai parantunut itsestään, voidaan hoito aloittaa uudelleen.

Auringonvaloa, UV-valohoitoja sekä solariumia tulee välttää hoidon aikana.

Jos voiteita käytetään kesällä, on iho suojattava auringolta käyttämällä korkeasuojakertoimista aurinkosuojavoidetta (suojakerroin vähintään 20) sekä suojattava iho puuvillavaatteilla. 

Kesäaikana limuusivoide levitetään iholle iltaisin, seuraavana aamuna voidellulle ihoalueelle levitetään suojaksi aurinkosuojavoide.

Etelänmatkan aikana hoitotauko matkan ajan. Valohoitojakson aikana tauko valohoidon ajan. 

Limuusivoiteella hoidettua ihoaluetta ei saa peittää siteillä tai taitoksilla. 

 

Mahdolliset haittavaikutukset

Limuusivoiteiden yleisin haittavaikutus on lievä ja ohimenevä kuumotus ja lämmön tunne voiteen levityskohdassa. Myös ihoalueen ärsytystä, kutinaa, punoitusta ja karvatupentulehdusta voi olla hoidetulla alueella. Oireet esiintyvät hoidon alkuvaiheessa ja ovat lieviä ja ohimeneviä.

Mahdollista iho-oireilua voi lieventää ottamalla kipulääkettä 1 tunti ennen voiteen levittämistä (aikuiset esim. aspiriini, lapset ibuprofeiini).

Pienikin alkoholinkäyttö voi aiheuttaa punoitusta hoidetuilla ihoalueilla, mutta kyseessä on ohimenevä ja vaaraton ilmiö.

 

Rokottaminen

Ennen elävän mikrobirokotteen antamista (lavantautirokote, BCG eli calmette-rokote, keltakuumerokote-rokote, MPR-kolmoisrokote, varicella zoster-rokote) tulee pitää 4 viikkoa taukoa limuusivoiteen käytössä, ettei rokotteen teho heikkene.

 

Korvattavuus

Peruskorvattavuus: Ihotautien tai lastentautien erikoislääkärin B-lausunto atooppisessa ihottumassa. Muissa ihottumissa ei ole peruskorvattavuutta.

Voiteita voivat määrätä ilman peruskorvattavuutta myös yleislääkärit.

 

Voiteen säilyttäminen

Huoneenlämmössä alle 25 °C. Ei saa jäätyä.