Lisäkilpirauhasleikkaukseen tulevalle

  

Lisäkilpirauhasten liikatoiminta

Lisäkilpirauhasen poistoleikkaus tehdään liikatoiminnan vuoksi. Lisäkilpirauhasten liikatoiminta todetaan verikokeilla, joissa havaitaan, että veren kalsiumpitoisuus ja lisäkilpirauhashormonipitoisuus ovat lisääntyneet.

Lisäkilpirauhasten liikatoiminta voi aiheuttaa seuraavia oireita:

  • väsymystä, heikkoutta, masennusta
  • pahoinvointia, vatsakipuja, ummetusta
  • janon lisääntymistä, virtsanerityksen lisääntymistä, virtsatiekiviä
  • luustonmuutoksia, luustosärkyjä
  • sydämen rytmihäiriöitä, verenpaineen nousua

Jos lisäkilpirauhasen liikatoimintaa ei hoideta, se voi aiheuttaa pysyviä vaurioita luustossa, munuaisissa, verenkiertoelimissä ja aivoissa.

Leikkaushoito

Lisäkilpirauhasen poistoleikkaus tehdään nukutuksessa. Leikkaus kestää keskimäärin kaksi tuntia. Sairaalassa ollaan 1-2 päivää leikkauksen jälkeen.

Leikkaushaava tulee kaulan alaosaan. Kaulalla on tavallisimmin neljä lisäkilpirauhasta. Liikatoiminnassa yksi tai useampi rauhasista on suurentunut. Yleensä poistetaan yksi suurentunut rauhanen, joskus useampia. Onnistuneen leikkauksen jälkeen veren kalsium- ja lisäkilpirauhashormonipitoisuudet normalisoituvat 95%:lla leikatuista, 5%:lle joudutaan tekemään uusintaleikkaus.

Leikkaus on turvallinen. Äänihuulihermon vaurio ja tilapäinen tai pysyvä äänenkäheys tulee yhdelle prosentille potilaista. Lisäkilpirauhasten vajaatoiminta, jota hoidetaan lääkkeillä, on yhtä harvinainen.

Leikkauksesta toipuu yleensä nopeasti. Työssäkäyvät saavat 2-3 viikon sairausloman.