Lisäkilpirauhasen gammakuvaus kahdella isotoopilla

Tutkimuksen tarkoitus

Lisäkilpirauhasen gammakuvauksella on tarkoituksena selvittää lisäkilpirauhasten sijainti ja toiminta.

Tutkimukseen valmistautuminen

2 viikon ajan ennen tutkimusta tulee välttää jodipitoisia yskänlääkkeitä ja merilevää sisältäviä luontaistuotevalmisteita. Lisäksi tulee huomioida, ettei kuuteen viikkoon ole tehty jodipitoisilla varjoaineilla röntgenkuvauksia.

Tyreostaattilääkityksessä, Tyratzol, on oltava 2 vuorokauden tauko ja kilpirauhashormonivalmisteessa, esim.Thyroxin, 4 viikon tauko. Muut lääkkeet voitte ottaa normaalisti.

Tutkimuspäivänä saatte syödä ja juoda normaalisti.

Tutkimusta ei tehdä raskaana olevalle.

Tutkimuksen kulku

Tutkimusaine annetaan kyynärtaipeen laskimoon suonikanyylin kautta. Tämän jälkeen on kahden tunnin tauko, jonka jälkeen laitetaan toinen tutkimusaine verenkiertoon suonikanyylin kautta. Tauon aikana saatte niin halutessanne poistua tutkimuspaikalta. Tämän jälkeen aloitetaan n. 60 minuuttia kestävä kaksivaiheinen kuvaus gammakameralla. Kuvaus tehdään selin makuulla, kamera rintakehän yläpuolella.

Tutkimusaineista ei tule sivuvaikutuksia eikä se vaikuta toimintakykyyn.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen tulee juoda normaalia runsaammin ja tyhjentää rakkoa tiheästi, jotta radioaktiivinen tutkimusaine poistuisi elimistöstä nopeammin.

Pitkäkestoista lähikontaktia pienten lasten ja raskaana olevien naisten kanssa on syytä välttää yhden vuorokauden ajan.

Tutkimuksen kesto

Tutkimukseen tulee varata aikaa n. 4 tuntia. 

Yleistä

Kliinisen fysiologian ja isotooppitutkimusten yksikössä ei ole potilaita varten järjestettyä ruokailua, joten vuodepotilaille tai huonosti liikkuville henkilöille tulisi varata mukaan välipalaa ja lääkkeet jos potilaan tutkimus on pitkäkestoinen. Potilaalla, joka tarvitsee jatkuvaa valvontaa, tulisi olla saattaja mukana.

Tutkimuspaikka

Kliininen fysiologia ja isotooppitutkimukset, 1.kerros, Keski-Suomen Sairaala Nova. Sisäänkäynti 2.

Ilmoittaudu tutkimukseen viimeistään 15 minuuttia ennen tutkimusaikaa 1.kerroksessa L-lohkon itseilmoittautumisautomaatilla. Jos on kysyttävää tai tulee äkillinen este, ota yhteyttä ma-to klo 7-15 ja pe 7-13 puh. 014 269 1263