Luuston gammakuvaus

Tutkimuksen tarkoitus

Tutkimuksessa selvitetään onko luustossa alueita, joissa luun paikallinen aineenvaihdunta on mahdollisesti vilkastunut (esim. murtumat, tulehdukset, mahdolliset syövän etäpesäkkeet).

Tutkimukseen valmistautuminen

Tutkimuspäivänä saat syödä ja juoda normaalisti sekä ottaa käytössäsi olevat lääkkeet. Kuvauksen ajaksi tulee poistaa vartalolta ja vaatteista metalliset esineet, kuten korut, kello, lompakko ja avaimet.

Tutkimusta ei tehdä raskaana olevalle.

Tutkimuksen kulku

Kuvausta varten kyynärtaipeen laskimoon pistetään radioaktiivinen tutkimusaine, joka imeytyy hitaasti luustoon. Tämän jälkeen on 2 - 4 tunnin tauko ennen kuvausta. Tauon aikana saat halutessasi poistua tutkimuspaikalta.

Tutkimusaineen annon ja kuvauksen välisenä aikana tulee juoda tavallista runsaammin nestettä (noin 1 litra) sekä tyhjentää virtsarakkoa tiheästi. Syödä voit vapaasti.

Kuvaus tehdään selinmakuulla ja se kestää noin 45 minuuttia. Joskus lääkärin pyynnöstä otetaan tarkentavia lisäkuvia, jolloin kuvausaika on pidempi. Tarkemmat tiedot aikataulusta saat hoitajalta tutkimusaineen antamisen yhteydessä.

Tutkimusaineesta ei tule sivuvaikutuksia eikä se vaikuta toimintakykyyn. 

Tutkimuksen jälkeen

Säteilevästä tutkimusaineesta johtuen säteilet lievästi ympäristöösi tutkimuspäivän ajan. Lasten sylissä tai vieressä pitämistä yhteensä yli puolen tunnin ajan on vältettävä seuraavaan aamuun asti. Tutkimuspäivänä on vältettävä myös raskaana olevan henkilön lähellä olemista. Kaksi metriä on riittävä etäisyys. Säteily häviää itsestään seuraavaan päivään mennessä.

Tutkimuksen jälkeen tulee juoda normaalia runsaammin ja tyhjentää rakkoa tiheästi, jotta säteilevä tutkimusaine poistuisi elimistöstä nopeammin.               

Yleistä

Kliinisen fysiologian ja isotooppitutkimusten yksikössä ei ole potilaita varten järjestettyä ruokailua, joten vuodepotilaille tai huonosti liikkuville henkilöille tulisi varata mukaan välipalaa ja lääkkeet jos potilaan tutkimus on pitkäkestoinen. Potilaalla, joka tarvitsee jatkuvaa valvontaa, tulisi olla saattaja mukana. 

Tutkimuspaikka

Kliininen fysiologia ja isotooppitutkimukset, 1.kerros, Keski-Suomen Sairaala Nova. Sisäänkäynti 2.

Ilmoittaudu tutkimukseen viimeistään 15 minuuttia ennen tutkimusaikaa 1.kerroksessa L-lohkon itseilmoittautumisautomaatilla. Jos on kysyttävää tai tulee äkillinen este, ota yhteyttä ma-to klo 7-15 ja pe 7-13 puh. 014 269 1263