MAHALAUKUN TÄHYSTYS ELI GASTROSKOPIA

 

Mahalaukun tähystys tarkoittaa ruokatorven, mahalaukun ja ohutsuolen alkuosan tutkimista taipuisalla tähystimellä. Tutkimus suoritetaan potilaan ollessa makuulla vasemmalla kyljellä, ja tutkimus kestää alle 10 minuuttia. (Mikäli tutkimuksen yhteydessä tehdään toimenpiteitä, tutkimus voi kestää kauemmin.) Tähystin ei estä hengitystä, mutta nielun ärsytys voi aiheuttaa oksettavaa tunnetta. Varsinaista kipua tutkimus ei aiheuta. Tähystyksen yhteydessä otetaan tavallisesti limakalvonäytteitä.

 

Valmistautuminen mahalaukun tähystykseen

Sinun tulee olla syömättä ja tupakoimatta vähintään 6 tuntia ennen tähystystä. Vettä saat juoda vielä 2 tuntia ennen tähystystä noin desilitran.

 

Tähystyksen jälkeen

Tähystyksen jälkeen saat syödä ja juoda normaalisti. Mikäli tähystyksessä on otettu limakalvonäytteitä, on syytä välttää kuumien juomien nauttimista heti tutkimuksen jälkeen.

 

MUUTA HUOMIOITAVAA

Jos sinulla on säännöllisesti käytettäviä lääkkeitä, ota ne tutkimuspäivänä normaalisti, kuitenkin 2 tuntia ennen tutkimusta.

Jos sinulla on sokeritautilääkitys, veren hyytymistä estävä lääkitys (Marevan tai muu vastaava) tai sinulle on määrätty antibioottihoito otettavaksi ennen toimenpiteitä (endokardiittiprofylaksia), tai sinulla on kysyttävää tähystykseen liittyen, ota yhteys Kirurgian poliklinikalle arkisin (014) 269 1873 klo 9.00 – 11.00 ja 12.00 - 15.00.