Ripuli- ja/tai oksennustautiundefined

Lähde: Terveysportti

 

 

 

 

Oksentelun ja ripulin yleisin syy on virustauti.

 

Äkillinen ripuli johtuu tavallisesti suolistoinfektiosta, joka voi olla bakteeritoksiinin aiheuttama (ns. ruokamyrkytys) tai viruksesta johtuva. Ripuli on yleensä käsien, ruoan tai veden välityksellä elimistöön päässeiden mikrobien aiheuttama. Aikuisilla ripuli ja oksentelu eivät johda kuivumiseen yhtä nopeasti kuin lapsilla.

 

Viruksesta johtuva ripuli ja oksennus paranevat itsestään. Viruksen aiheuttaman ripulin ja oksennuksen oireet helpottavat yleensä parin vuorokauden kuluessa. Aikuisen normaali nestetarve on noin 2,5 litraa vuorokaudessa, mutta vatsataudissa tarve nousee noin 3 litraan.

 

Kotihoito-ohjeet:

 

Kotihoidon kulmakivi on riittävä, runsas nesteytys. Sopivia juomia ovat laimeat mehut, tee ja vesi. Myös marjakeitot ja -kiisselit sekä liha- ja kasvisliemet ovat sopivia.

 

Vatsataudin aikana on pyrittävä syömään kevyttä ja hyvin sulavaa ruokaa pieninä annoksina.

Ripulia pahentavia ruokia ja juomia ovat maito, makeutusaineita sisältävät juomat ja ruoat. Tuore leipä, leivonnaiset, rasvainen ja käristetty ruoka pahentavat oireita. Myös kasviksista herneitä, kaalia, sipulia, lanttua, papuja, sieniä ja parsaa on syytä vatsataudin aikana välttää.

 

Kotihoidon tueksi voit hakea apteekista ilman reseptiä oireita helpottavia valmisteita kuten ripulijuomia ja/tai loperamidia, jotka rauhoittavat suolistoa. Loperamidia ei tule käyttää, jos epäillään bakteeriperäistä tautia. Lue aina tuoteseloste ja käyttöohje ennen lääkkeen käyttöä!

 

Jos sinulla on kuumetta, voit ottaa parasetamolia kuumelääkkeeksi lääkepakkauksessa olevan ohjeen mukaisesti.

 

Vatsataudin aikana korostuu hyvä käsihygienia. Hyvällä käsihygienialla estetään taudin tarttuminen muihin perheenjäseniin. Ulostamisen jälkeen kädet pestään hyvin ja kuivataan mielellään kertakäyttöpaperipyyhkeellä.

 

Milloin terveyskeskukseen?

 

  • Jos yleistilasi laskee
  • Jos on merkkejä nestevajauksesta: virtsamäärät ovat vähentyneet, kieli ja iho ovat kuivat, yleistila on heikko tai silmät ovat kuopalla
  • Jos sinulla on vatsakipua
  • Jos ripuli on veristä
  • Jos ripuli kestää yli viikon
  • Jos käytössä on tai on äskettäin ollut mikrobilääkitys ja sinulla on kuumetta sekä ripuli

 

Ennen päivystykseen tuloa, soita aina ensin puhelinneuvontaan!

 

PÄIVYSTYSHOIDON TARVETTA VOI TIEDUSTELLA NUMEROSTA

116 117

 

PÄIVYSTYKSEN PUHELINNEUVONTA ON AVOINNA (soitto maksaa normaalin puhelun hinnan):

• arkisin klo 16.00–08.00

• viikonloppuisin perjantai klo 16.00 – maanantai klo 08.00

• juhlapyhinä ympäri vuorokauden

 

HÄTÄTILANTEISSA SOITTAKAA AINA HÄTÄNUMEROON 112, JOSTA HÄTÄKESKUKSEN TYÖNTEKIJÄ ANTAA TOIMINTAOHJEET.