Maitomäärän lisääminen

  •   Maidoneritykseen ja maidon määrään vaikuttavat monet tekijät, kuten rintojen saaman stimulaation määrä, stressi, väsymys ja kipu. Joskus vauva tarvitsee lisämaitoa lääketieteellisistä syistä, ja tämä saattaa vaikuttaa imetykseen ja maitomäärän riittävyyteen. On kuitenkin olemassa monia keinoja, joiden avulla maitomäärää voi kasvattaa vastaamaan paremmin vauvan tarpeita.
  •   Pidä vauvaa mahdollisimman paljon ihokontaktissa. Rauhoita koti ylimääräiseltä hälinältä – nuuhki ja nauti vauvastasi. Muista levätä ja syödä hyvin. Nuku lähekkäin vauvasi kanssa. Myös puoliso tai muu aikuinen voi välillä pitää vauvaa ihokontaktissa. 
  •  Imetä vauvaa mahdollisimman tiheästi, vähintään 10-12 kertaa vuorokaudessa. Tarjoa vauvalle rintaa jo pienestä hamuilusta, varmista että tunnistat vauvasi varhaiset nälkäviestit.
  •   Vaihda rintaa tiheästi samalla imetyskerralla. Aina kun vauvan imeminen muuttuu uneliaaksi tai nieleminen vähenee, vaihda toiselle rinnalle. Voit myös puristaa rintaa kädelläsi laajalla otteella vauvan imiessä, tämä tehostaa maidon herumista.
  •   Rauhoita imetyshetket – kuuntele mieluisaa musiikkia, ihastele vauvaasi ja yritä rentoutua mahdollisimman hyvin.
  •   Vältä tuttia. Anna vauvasi nauttia imemisestä rinnalla – mitä enemmän rinta saa stimulaatiota, sitä enemmän maitoa muodostuu.
  •  Lypsä rintoja imetysten lisäksi käsin tai rintapumpulla. Mitä useammin lypsät, sen suuremmaksi maitomäärä kasvaa. Lypsetyn maidon voit tarjoilla vauvallesi kupista hörpyttämällä tai lusikalla. Voit myös jäähdyttää ja pakastaa ylimääräisen maidon. Älä huolestu, vaikka lypsymäärät olisivat alussa pieniä tai rinta tuntuisi mielestäsi tyhjältä – tärkeintä on stimulaation lisääminen.

 

 Pyydä rohkeasti apua neuvolasta tai imetystukiryhmästä. Ole kärsivällinen – maitomäärä kasvaa aina viiveellä.

 

Lue lisää ja katso videot vauvan nälkäviesteistä ja lypsämisestä :

https://www.terveyskyla.fi/naistalo/raskaus-ja-synnytys/imetys/mistä-tiedän-että-maito-riittää

https://www.terveyskyla.fi/naistalo/raskaus-ja-synnytys/imetys/imetyksen-käynnistyminen

https://www.terveyskyla.fi/naistalo/raskaus-ja-synnytys/imetys/maidonerityksen-käynnistäminen-lypsämällä

Viitattu.14.6.2018.https:// www.terveyskylä.fi/naistalo/raskaus-ja-synnytys