Miehen sterilisaatioleikkaus (vasectomia)

 

Yleistä

Sinulle on varattu aika kirurgian poliklinikalla paikallispuudutuksessa tehtävää sterilisaatioleikkausta varten. Mikäli sinulle on tehty aikaisemmin kivespussin tai kivesten alueelle leikkauksia ota yhteys kirurgian poliklinikalle, sillä toimenpidettä ei silloin voi tehdä paikallispuudutuksessa.

Leikkauksen tarkoituksena on estää siittiöiden pääsy siemennesteeseen. Kivesten alueen puudutuksen jälkeen molemmat siemenjohtimet katkaistaan ja niiden päät käännetään U-muotoiselle lenkille. Leikkaus ei vaikuta yhdyntäkykyyn, siemensyöksyihin eikä hormonitoimintaan. Toimenpide on lopullinen.

                                     

Valmistautuminen kotona

Leikkauspäivänä voit syödä ja juoda normaalisti. Käy kotona suihkussa, karvoja ei saa ajella. Voit tulla ja lähteä sairaalasta omalla autolla. Sairaslomaa ei tarvita kuin toimenpidepäiväksi, ellei sinulla ole raskas ruumiillinen työ.

                                

Leikkauksen jälkeen

Haavaompeleet sulavat itsestään. Suihkuun voit mennä seuraavana päivänä ja saunaan muutaman päivän kuluttua. Vältä fyysistä rasitusta parin päivän ajan. Kivesten jomotus helpottuu parissa päivässä ja tarvittaessa voit ottaa apteekista saatavia tulehduskipulääkkeitä.

Kivespussi on löysää kudosta ja pienikin tihkuvuoto saattaa aiheuttaa verenpurkauman, johon liittyy tulehdustaipumus. Verenpurkauma häviää itsestään 3-4 viikossa. Jos sinulla on jatkuvaa kipua, turvotusta, kuumotusta tai lämmönnousua hakeudu lääkärin vastaanotolle, sillä antibiootti saattaa olla aiheellinen.

Toimenpiteen jälkeen on käytettävä ehkäisyä, kunnes siemenneste on tutkittu ja todettu ettei siinä ole eläviä siittiöitä. Noin kolmen kuukauden kuluttua tapahtuvasta näytteenotosta saat ohjeet leikkauksen yhteydessä.