Munarakkulan kypsytyshoito eli ovulaatioinduktio

 

Gonadotropiini- pistoshoito

Hoitoon voidaan tarvittaessa liittää inseminaatio

 

 Hoitoon ilmoittautuminen

 Kun kuukautiset alkavat, varatkaa aika hoitajalta

  ma – pe 8.00-15.00 puh. (014) 269 1023

 

Ensimmäiseen hoitoon ilmoittautuessa puolison mukanaolo on toivottavaa. Käynti sisältää lääkärin vastaanoton sekä hoitajan pistosohjauksen, aikaa on hyvä varata 30 – 45 minuuttia. Puolison mukanaolo on toivottavaa.

Pistettävä gonadotropiinilääkitys alkaa yleensä kierronpäivänä 2-5. ja sen tarkoituksena on kypsyttää 1 – 2 munarakkulaa ja ajoittaa ovulaatio Ovitrelle® -pistoksella. Ensimmäisellä kerralla ultraäänitutkimus tehdään yleensä kierron 9. – 12. päivänä. Joskus munarakkuloita kehittyy useampia, jolloin hoito keskeytetään monisikiöraskausriskin takia ja tällöin yhdyntä kielletään viikon ajaksi.

Hoidon seurantaa ja ohjeistusta varten saat pistoskartan. Ota se ja sinulle kirjoitetut reseptit aina mukaan seurantakäynneille. Hoitoa seurataan muutaman päivän välein ultraäänitutkimuksilla.

Jos hoitoon liitetään inseminaatio, ohjeistetaan se erillisen ohjeen mukaan.

Lääkäri soittaa vastauksesta ja jatkohoidosta ____________ iltapäivällä.

Jos ovulaatio tapahtuu, hoitoa jatketaan yleensä 2 – 4 kiertoa lapsettomuuden syystä ja parin toiveista riippuen. Jos hoidetaan ovulaatiohäiriötä, hoitoa voidaan toteuttaa joka kuukausi. Muutoin yleensä joka toinen kuukausi.

Jatkossa voit soittaa kuukautisten alkamisesta hoitajan puhelintunnilla. Lääkäri tekee hoitosuunnitelman, laittaa lääkkeistä sähköisen reseptin ja voit aloittaa pistoksen ohjeiden mukaisesti kotona. Hoitoa seurataan jatkossa ultraäänitutkimuksilla yksilöllisen ohjeen mukaisesti.