Munuaisallaskatetrin (nefrostoomakatetri

tai kombinaatiodreeni) huuhtominen

 

Katetrin auki pysymisen turvaamiseksi voidaan katetria tietyissä tilanteissa joutua huuhtomaan. Huuhtominen opetetaan sinulle ennen kotiutumista. Myös kotisairaanhoitaja voi tehdä huuhtelun puolestasi.

 undefined

Katetria huuhdotaan yleensä 1 - 3 kertaa vuorokaudessa. Mitä verisempää virtsa on, sitä useammin katetria kannattaa huuhtoa sen tukkeutumisen ehkäisemiseksi. 

Välineet

Saat huuhtomisessa tarvittavat välineet (keittosuolaliuos, 20 ml ruiskut ja suojakorkit) oman terveyskeskuksen hoitotarvikejakelusta tai kotisairaanhoitaja tuo välineet mukanaan.

Katetrin huuhtominen

 1. Pese kädet ennen huuhtelua. Tulehdusten ehkäisemiseksi huuhtelu tehdään aina puhtain käsin välttäen liitoskohtien koskettelua.
 2. Vedä ruiskuun 10 ml NaCl 0,9 % keittosuolaliuosta. Laita ruisku pöydälle odottamaan. Ota esille uusi suojakorkki.
 3. Tarkista, että portti kolmitiehanan ja korkin välillä on suljettu (=kolmitiehanan tylppä sivu on korkkia vasten, kuva 1). Irrota korkki ja laita se pöydälle niin, että korkin sisäosa ei koske pöytää.
 4. Laita ruisku kolmitiehanan porttiin ja käännä hanaa niin, että sen tylppä sivu on kohti virtsankeräyspussia. Nyt virtaus ruiskusta on kohti nefrostoomakatetria ja portti virtsankeräyspussiin on suljettu (kuva 2 alla).
 undefined

 

 1. Pidä toisella kädellä kiinni kolmitiehanasta ja ruiskuta keittosuolaliuos hitaasti nefrostoomakatetriin. Vedä keittosuolaliuos takaisin ruiskuun (=aspirointi), jos sinua on neuvottu toimimaan näin (tämä ei aina ole tarpeellista).
 2. Käännä kolmitiehanaa niin, että sen tylppä sivu on ruiskuun päin ja hanan siivekkeet ovat nefrostoomakatetrin ja pussin välillä suorassa linjassa. Nyt virtaus on nefrostoomakatetrista kohti virtsapussia ja hanan ruiskun puoleinen portti on suljettu (kuva 3 alla). Laita suojakorkki paikoilleen ja tarkista vielä hanan asento, jotta virtaus katetrista virtsankeräyspussiin ei esty.

   undefined

   

Mahdollisia ongelmatilanteita: 

Huuhteluneste ei mene katetriin:

 • Tarkista, että hana on auki eikä katetri ei ole kierteellä sidosten alla.
 • Jos nämä asiat ovat kunnossa eikä huuhteluneste edelleenkään mene katetriin, katetri saattaa olla tukossa. Ota tällöin yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai osastolle.

     Kaikki huuhteluneste ei tule pois aspiroimalla:

 • Tämä on vaaratonta. Neste poistuu myöhemmin virtsan mukana.

     Huuhteluneste / virtsa tulee pois katetrin juuresta:

 • Katetri saattaa olla tukossa, ota yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai osastolle.    

   Yhteystiedot Osasto 15 puh (014) 269 1015

Lähde: Munuaiskatetrin/kombinaatiodreenin huuhtelu-potilasohje. 2012. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri.

Seinäjoen keskussairaala. Urologian toimintayksikkö.