Munuaistoiminnan gammakuvaus

 

Tutkimuksen tarkoitus

Tutkimuksen tarkoitus on selvittää munuaisten koko, sijainti, toiminta ja tyhjentyminen.

 

Tutkimukseen valmistautuminen

Tutkimuspäivänä saat syödä ja juoda normaalisti sekä ottaa käytössäsi olevat lääkkeet.

Puoli tuntia ennen tutkimusta sinun tulee juoda noin puoli litraa nesteitä (esim. vettä tai mehua), lapset 10 ml/kg.

 

Tutkimusta ei tehdä raskaana olevalle. Imetyksestä on pidettävä taukoa vuorokausi ja tauon aikana kertynyt maito on hävitettävä.

 

Tutkimuksen kulku

Tutkimuksen alussa kyynärtaipeen laskimoon pistetään radioaktiivinen tutkimusaine, joka hakeutuu munuaisten kautta virtsarakkoon. Samanaikaisesti gammakamera alkaa kuvata selkäpuolelta. Kuvauksen aikana selän tulee pysyä paikallaan. Tutkimus tehdään selinmakuulla.

Tutkimusaineesta ei tule sivuvaikutuksia.

 

Tutkimuksen kesto

Tutkimukseen tulee varata aikaa noin 45 minuuttia, lapset noin 60 min.

 

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen sinun tulee juoda normaalia runsaammin ja tyhjentää rakkoa tiheästi, jotta radioaktiivinen tutkimusaine poistuisi elimistöstäsi nopeammin.

Säteilevästä tutkimusaineesta johtuen säteilet lievästi ympäristöösi tutkimuspäivän ajan. Lasten sylissä tai vieressä pitämistä yhteensä yli puolen tunnin ajan on vältettävä seuraavaan aamuun. Tutkimuspäivänä on vältettävä myös raskaana olevan henkilön lähellä olemista. Kaksi metriä on riittävä etäisyys. Säteily häviää itsestään seuraavaan päivään mennessä.

 

Tutkimuspaikka

Sädesairaala, Kliininen fysiologia ja isotooppitutkimukset. Ilmoittaudu tutkimukseen Sädesairaalan ilmoittautumispisteessä. Mikäli sinulla on kysyttävää tutkimuksesta, ota yhteys tutkimuspaikkaan Puh, 014-269 1263, Ma-To 9.00-15.00, Pe 9.00-13.00.