Ohjeita ihonsiirtopotilaalle

 

Sinulle on tehty ihonsiirtoleikkaus, jossa poistetun ihoalueen tilalle on siirretty omaa ihoasi muualta vartaloltasi. Siirretty iho on kiinnitetty ompeleilla haava-alueen reunaan ja peitetty antiseptisella rasvataitoksella ja kiinni ommellulla harsosykeröllä. Siirtoihon ottokohta on ommeltu kiinni.

 

Kotona huomioon otettavaa

Toimenpiteen jälkeisinä päivinä sinun on tärkeä välttää leikkausalueen liikuttamista ja painumista. Ne saattavat aiheuttaa verenvuotoa ja irrottaa siirteen alustastaan. Jos siirre on kasvoillasi, kumartamista ja ponnistelua on vältettävä parin viikon ajan. Käytä toimenpiteen jälkeisinä päivinä nukkuessasi ylimääräisiä tyynyjä, jotta saat leikatun alueen kohoasentoon. Vältä  tupakointia 2-3 viikon ajan, sillä tupakointi supistaa verisuonia ja voi aiheuttaa siirteeseen kuolion. Älä sauno kuuteen viikkoon leikkauksen jälkeen, sillä siirtokohta on herkkä lämpötilojen vaihteluille.

 

Sidosten ja ompeleiden poisto sairaalassa

Sidos ja ompeleet poistetaan sairaalassa viikon kuluttua leikkauksesta. Siirrealueelle laitetaan ompeleiden poiston jälkeen Fucidin voidetta, rasvataitosta ja sideharsotaitosta, jotka kiinnitetään ihoteipillä. Ihonottoalueelle riittää pelkkä ihoteippi, jonka voi poistaa vuorokauden kuluttua.

              

Haavan jatkohoito-ohjeet kotiin                                                                           

Ihonsiirrehaavan hoito jatkuu kotona. Puhdista haava kevyesti suhkuttamalla. Laita Fucidin voidetta, rasvataitosta ja sideharsotaitosta. Kiinnitys ihoteipillä. Hoida näin kahden viikon ajan joka toinen päivä. Jos haava erittää, hoida joka päivä. Jos eritystä on vielä kahden viikon jälkeen, jatka vielä hoitoa. Erityksen loputtua hoidoksi riittää suihkuttelu ja siirteen rasvaus vesipitoisella perusvoiteella, esim. Aqualan L. Siirretty iho on aluksi kuiva, mutta rasvoittuu talirauhasten toiminnan vähitellen palautuessa. Siirre on aluksi ohut. Sen paksuuntuminen ympäröivän ihon tasalle tapahtuu hitaasti. Lopullista kosmeettista tulosta voi arvioida vasta noin ½-1 vuoden kuluttua leikkauksesta.

 

  • Uimaan voit mennä, kun siirrealue on täysin parantunut.
  • Siirre on syytä suojata kevyeltäkin hankaukselta ja paineelta 2-3 kuukauden ajan.
  • Suojaa siirrealue huolellisesti auringonvalolta noin vuoden ajan, sillä se on herkkä palamaan auringossa. Käytä vähintään 30 suojakertoimista aurinkosuojavoidetta.
  • Kosmetiikkaa voit käyttää siirrealueella noin kuukauden kuluttua leikkauksesta.

 

 

Ompeleiden poisto       ______/______   _____________________________________

 

Leikkaava lääkäri        ____________________________________________________

 

 

Ihotautipoliklinikka p. 014 269 2342