Ohutsuolen kapselikuvaus eli kapseliendoskopia

Kapselikuvaus on tutkimus, jonka avulla saadaan värillistä videokuvaa ohutsuolen alueelta. Se ei korvaa mahalaukun eikä paksusuolen tähystystä. Kapselikuvauksessa niellään ison tabletin kokoinen kapseli, joka kulkee suoliston läpi ottaen samalla kuvia. Kamerakapseli lähettää kuvat tutkittavan vyötärölle kiinnitettävään tallennuslaitteeseen. Tutkimuksen aikana seurataan ajoittain kameran lähettämää kuvaa. Kuvaus kestää 4- 8 tuntia. Kapseli on kertakäyttöinen ja poistuu yleensä suolistosta ulosteen mukana. Jos suoliston alueella on este kapselin normaalille etenemiselle, täytyy kapseli poistaa joko tähystyksessä tai leikkauksessa.

Valmistautuminen

Jos sinulla on käytössä rautalääkitys, keskeytä se viikkoa ennen tutkimusta. Tablettimuotoinen 5-ASA-lääkitys (Asacol, Pentasa) on lopetettava kaksi päivää ennen tutkimusta.

Tutkimusta edeltävänä päivänä

Sinun tulee syödä lounaalla nestemäistä ruokaa (esim. velliä, lihalientä, viiliä, jogurttia) tai apteekista ostettavia lisäravinnejuomia. Tämän jälkeen saat ottaa vain kirkkaita juomia (esim. mehua, virvoitusjuomia, kahvia, teetä, liha- tai kasvislientä) tai apteekin kirkkaita lisäravinnejuomia.Jotta ohutsuoli olisi kauttaaltaan tyhjä eritteestä, täytyy tutkimusta edeltävänä iltana juoda 2 litraa Colonsteril- liuosta. Tämän jälkeen saat juoda ainoastaan vettä sekä ottaa mahdolliset iltalääkkeet

Tutkimuspäivänä

Sinun on oltava ravinnotta 8 tuntia ennen tutkimusta. Vettä saat ottaa puoli lasillista. Jos sinulla on säännöllisesti otettavia lääkkeitä, saat ottaa ne sovittuina aikoina veden kanssa ja viimeistään kaksi tuntia ennen toimenpiteen alkua.

Jos sinulla on diabetes, etkä ole aikaisemmin saanut ohjeita ravinnotta olosta, kysy ohjeet omalta diabeteshoitajalta tai -lääkäriltä.

Pukeudu väljiin ja mukaviin vaatteisiin.

Tutkimuksen kulku

Sinulle laitetaan ylävartalolle seurantalaite. Nielet kamerakapselin ja lasillisen vettä.

Kahden tunnin kuluttua kapselin nielemisestä saat juoda kirkkaita juomia ja neljän tunnin kuluttua syödä kevyen lounaan. Liikkuminen nauhoituksen aikana jouduttaa kapselin kulkua ohutsuolessa. Vältä kumartumisia ja äkillisiä liikkeitä, samoin ruumiillista rasitusta. Suojaa laitteistoa kolhiintumiselta. Tarkista noin 15 minuutin välein, että tallennuslaitteen päällä vilkkuu valo. Jos vilkkuminen loppuu, ilmoita tästä hoitajalle. Ota mukaan ajankulua, esimerkiksi lukemista.

Tutkimuksen jälkeen

Voit syödä tutkimuksen jälkeen normaalisti.

Kapseli poistuu yleensä elimistöstä ulosteen mukana. Seuraa kapselin poistumista.

Jos sinulle suunnitellaan magneettikuvausta ja kapseli on edelleen elimistössä, ei magneettikuvausta voida tehdä. Kapseli voi aiheuttaa magneettikuvauksen yhteydessä suoliston tai vatsaontelon vaurioita. Myös radioamatöörien laitteiden aiheuttama magneettikenttä voi aiheuttaa vastaavan tilanteen.

Jos sinulle tulee tutkimuksen jälkeen vatsakipua, oksentelua tai kapseli ei ole poistunut suolistosta neljän viikon aikana tai sinulla on muuta kysyttävää, ota yhteyttä gastroenterologian poliklinikalle p. (014) 269 1873 klo 9.00 – 11.00 ja 12.00 – 15.00