Ortognaattiseen leikkaukseen tulevalle potilaalle

 

Oikomishoitosi on nyt edennyt vaiheeseen, jolloin sinulle voidaan suorittaa suunniteltu leikkaus.

 

Pari viikkoa ennen leikkausta hampaistostasi otetaan jäljennökset.

 

Mikäli terveydentilassasi ennen leikkausta ilmenee jotain poikkeavaa (esim. nuha, yskä, kuume), ilmoita siitä mahdollisimman ajoissa poliklinikallemme puh. (014) 269 1693.

 

Vuorokausi ennen leikkausta sinun tulee aloittaa Listerine (alkoholiton vaihtoehto on suositeltavin, esim. Listerine Zero) tai klooriheksdiini suupurskuttelut (esim. Corsodyl, OralB, Paroex) kaksi kertaa päivässä.

 

Leikkausta edeltävänä päivänä tulet poliklinikalle, jossa tehdään vielä leikkaukseen liittyviä valmisteluja. Poliklinikalta pääset vielä kotiin ja tulet sitten leikkauspäivän aamuna prepoliklinikan kautta leikkaukseen.

 

Leikkauspäivän aamuna saat esilääkityksen noin 1-2 tuntia ennen leikkausosastolle siirtoa.

 

Leikkausosastolla anestesialääkäri nukuttaa sinut usein jo ennen kuin leikkaava lääkäri on tavannut sinua.

 

Leikkaus kestää 1-3 tuntia riippuen leikkauksen laajuudesta.

 

Leikkauksen jälkeinen valvonta tapahtuu heräämötiloissa 2-4 tuntia, minkä jälkeen sinut siirretään vuodeosatolle. Osastolla oloaika on yleensä 1-2 vuorokautta.

 

Tarvittaessa saat leikkauksen jälkeistä kipulääkitystä. Leikkaava lääkäri määrää yleensä antibioottia sekä mahdollisesti muita lääkkeitä.

 

Osastolla sinun tulee huuhdella suuta useita kertoja päivässä Vichy-vedellä tai puhtaalla vedellä aina syönnin jälkeen ja myöhemmin kloorhexidiini -suuvedellä tai Listerinellä. Huulia voidellaan kuivumisen estämiseksi vaseliinilla tai huulivoiteella useita kertoja päivässä.

 

Yläleuan leikkauksen jälkeen käytetään nenätippoja ensimmäisestä leikkauksen jälkeisestä päivästä alkaen viikon ajan. Nenää ei saa tällöin niistää!

 

Hampaiden pesun voi aloittaa noin viikon kuluttua leikkauksen jälkeisestä päivästä ja ne pestään hyvin varovasti. Puoli tuntia ennen ja puoli tuntia klooriheksidiini purskuttelun jälkeen ei tule käyttää hammastahnaa

 

Leikkauksen jälkeen otetaan kontrolliröntgenkuvat, yleensä 1. leikkauksen jälkeisenä päivänä.

 

Ompeleet poistetaan iholta yleensä noin viikon kuluttua suusta ja tilanteesta riippuen viikon-kahden kuluttua leikkauksesta hammas-, suu- ja leukakirurgian poliklinikalla.

 

Sairausloma kestää 3-4 viikkoa, jona aikana käyt kontrolleissa hammas-, suu- ja leukakirurgian poliklinikalla.

 

Saunomista ja voimakkaita fyysisiä ponnistuksia tulee välttää 1-2 viikkoa leikkauksesta.

 

Aktiivinen oikomishoito jatkuu vielä noin 1/2 vuotta leikkauksen jälkeen.

 

Paranemista edistää monipuolinen ravinto. Sinulle annetaan tätä varten ruokailuohje.

 

Mikäli sinulle on jotain kysyttävää, käänny hammas-, suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäreiden / hammaslääkäreiden tai hoitohenkilökunnan puoleen. Puhelin (014) 269 1693.