PÄIVÄKIRURGISEEN TOIMENPITEESEEN TULEVALLE (OZURDEX)

Kutsukirjeen aika on toimenpiteeseen ilmoittautumisaika. Varaa käyntiin aikaa noin 3-4 tuntia.

Jos et ole vielä täyttänyt terveydentilan esitietolomaketta, täytä se mahdollisimman pian aiemmin saamasi ohjeen mukaan.

OZURDEX-valmisteen vaikuttava aine on deksametasoni, joka kuuluu kortikosteroideiksi (yleisesti kortisoniksi) kutsuttuun lääkeryhmään.

OZURDEX:ia käytetään:

· Silmän verisuonten tukoksissa.Silmässä verisuonen tukos johtaa usein nesteen kertymiseen ja turvotukseen verkkokalvon keskeisessä tarkannäkemisen alueessa, makulassa. Turvotus voi vaurioittaa keskeistä verkkokalvoa, jota käytetään esimerkiksi lukemiseen. OZURDEX vaikuttaa vähentämällä turvotusta, mikä auttaa vähentämään vaurioita tai estämään lisävaurioiden kehittymistä.

· Silmän sisä- ja takaosan tulehduksen hoitoon.Silmänsisäinen tulehdus aiheuttaa usein verkkokalvon alaisen nesteen kertymistä ja turvotusta, mikä johtaa keskeisen näkökyvyn heikkenemiseen. Lisäksi silmänsisäiset tulehdukset aiheuttavat lasiaissamentumien (mustien pisteiden tai harsomaisten viivojen) ilmaantumista näkökenttään. OZURDEX vähentää tällaista tulehdusta.

Diabeteksen aiheuttaman turvotuksen hoitoon.

Toimenpiteen esteenä on kuume, kova nuha/yskä, silmätulehdus tai jokin muu tulehdus elimistössä, korkea verenpaine sekä äskettäin sairastettu sydän- tai aivoinfarkti.

Ilmoita esteestä mahdollisimman pian.
Päiväkirurgisesta hoitomaksusta saat laskun myöhemmin kotiosoitteeseen.

VALMISTAUTUMINEN TOIMENPITEESEEN:

Jos sinulla on verenpaine-, sydän- tai sokeritauti tai jokin muu sairaus, sen tulee olla toimenpiteeseen tullessa hyvällä hoitotasolla. Ota tarvittaessa yhteys omaan lääkäriisi hyvän hoitotason saavuttamiseksi. Mittaa verenpaine vähintään viikkoa ennen toimenpiteeseen tuloa.

Peseytyminen ja puhtaus:

· Käy suihkussa illalla tai aamulla ennen toimenpidettä. Pese myös hiuksesi.
· Älä käytä meikkiä äläkä hajusteita toimenpidepäivänä.
· Poista sormista kynsilakka.
· Poista tekoripset/ripsipidennykset ennen toimenpidettä. Niiden laittamista ei suositella 3 päivään toimenpiteen jälkeen.

Ota mukaan toimenpiteeseen tullessasi:

· Ajantasainen lääkelista
· Puhtaat sisäkengät

Toimenpidepäivän aamuna:

· Jos käytät silmänpainelääkitystä, tiputa tipat normaalisti.
· Syö aamupala ja ota aamulääkkeet normaalisti.
· Pukeudu puhtaisiin ja kiristämättömiin vaatteisiin.

Muuta huomioitavaa:

· Varmista, että silmätippojen tiputtaminen onnistuu toimenpiteen jälkeen joko itseltäsi tai omaisen/kotipalvelun avulla.
· Jätä kello, korut ym. arvoesineet kotiin. Sairaala ei vastaa arvoesineistä.
· Toimenpidepäivänä et saa ajaa autoa.

 Kotihoito-ohjeet toimenpiteen jälkeen:

Omat silmälääkkeet jatkuvat ennallaan.

Vältä hoidetun silmän  painamista ja hieromista 1 viikon ajan.

Voit ulkoilla normaalisti. Silmälaseja tai aurinkolaseja voi käyttää normaalisti

Vältä likaisia ja pölyisiä töitä, hikoilua aiheuttavaa liikuntaa, raskaita nostamisia sekä uimista tai saunomista 3 vuorokauden ajan.

Hoidettua silmää ei saa kastella toimenpidepäivänä. Voit peseytyä normaalisti seuraavana päivänä.

Roskantunteesee ja silmän vetistelyyn voi käyttää kostutustippoja kertakäyttöpipeteistä, joita saa apteekista ilman reseptiä (esim. Oftagel/Viscotears)

Pistosten jälkeen ei suositella mitään hammas-eikä kirurgisia toimenpiteitä 3 vrk ajan..Jos silmään tulee kovaa kipua, rähmimistä tai näön heikkenemistä, ole yhteydessä:

Silmäyksikkö, puh. 014 269 1113 ma-pe klo 8.30-14.30 osastonsihteeri /sairaanhoitajaMuina aikoina ole yhteydessä omaan terveyskeskukseen.