PÄIVÄKIRURGISEEN SILMÄNPAINELEIKKAUKSEEN TULEVALLE

 

Kutsukirjeen aika on leikkaukseen ilmoittautumisaika. Varaa käyntiin aikaa noin 3-4 tuntia.

Jos et ole vielä täyttänyt terveydentilan esitietolomaketta, täytä se mahdollisimman pian aiemmin saamasi ohjeen mukaan.

VALMISTAUTUMINEN LEIKKAUKSEEN:

Silmänpainelääkitys jatkuu normaalisti leikkaukseen saakka. Oman silmänpainelääkkeen lisäksi aloita 5 vuorokautta ennen leikkauksta Oftan Dexa-Chlora- silmätippa 3 kertaa vuorokaudessa leikattavaan silmään leikkaukseen saakka.Tästä silmätipasta saat erillisen määräyksen.


Jos sinulla on verenpaine-, sydän- tai sokeritauti tai jokin muu sairaus, sen tulee olla leikkaukseen tullessa hyvällä hoitotasolla. Ota tarvittaessa yhteys omaan lääkäriisi hyvän hoitotason saavuttamiseksi. Mittaa verenpaine vähintään viikkoa ennen leikkaukseen tuloa.

Peseytyminen ja puhtaus:

· Käy suihkussa illalla tai aamulla ennen leikkausta. Pese myös hiuksesi.
· Älä käytä meikkiä äläkä hajusteita leikkauspäivänä.
· Poista sormista kynsilakka.
· Poista tekoripset/ripsipidennykset ennen leikkausta. Niiden laittamista ei suositella ennen kuin hoitoon kuuluvat silmätippalääkitykset ovat ohi.

Ota mukaan leikkaukseen tullessasi:

· Ajantasainen lääkelista

Muuta huomioitavaa:

· Varmista, että silmätippojen tiputtaminen onnistuu leikkauksen jälkeen joko itseltäsi tai omaisen/kotipalvelun avulla.
· Jätä kello, korut ym. arvoesineet kotiin. Sairaala ei vastaa arvoesineistä.

Leikkauspäivän aamuna:

· Jos käytät silmänpainelääkitystä, tiputa tipat normaalisti.
· Syö aamupala ja ota aamulääkkeet normaalisti.
· Pukeudu puhtaisiin ja kiristämättömiin vaatteisiin.

Leikkauksen esteenä on kuume, kova nuha/yskä, silmätulehdus tai jokin muu tulehdus elimistössä, korkea verenpaine sekä äskettäin sairastettu sydän- tai aivoinfarkti.
Ilmoita esteestä mahdollisimman pian.
Päiväkirurgisesta hoitomaksusta saat laskun myöhemmin kotiosoitteeseen.

Kotihoito-ohjeet leikkauksen jälkeen:

· Leikkauksen jälkeen silmän suojaksi laitetaan läpinäkyvä kilpi, jonka voit poistaa seuraavana aamuna.

· Suojakilpeä on hyvä pitää öisin silmän suojana yhden viikon ajan. Sen kiinnittämiseen voit ostaa apteekista ihoteippiä.

· Voit puhdistaa silmäluomet kevyesti pyyhkimällä esim. hanaveteen kostutetuilla vanulapuilla. Pyyhkimissuunta on silmän ulkonurkasta sisänurkkaan päin.

· Tiputa Oftan Dexa-Chlora -tippoja (1-2 tippaa) leikattuun silmään 5 kertaa päivässä viikon ajan, sitten 3 kertaa päivässä kuukauden ajanLeikkauksen jälkeen hoitotippa aloitetaan leikkausta seuraavana aamuna. Pese kädet aina ennen silmäluomien puhdistusta ja silmätippojen tiputtamista.

· Silmänpainelääkityksen käyttö leikattuun silmään loppuu. Mikäli toiseen silmään on käytössä silmänpainelääkitys se jatkuu ennallaan.

· Silmässä voi olla punoitusta, kaiherrusta, kirvelyä, kutinaa, roskan tunnetta ja lisääntynyttä kyyneleritystä. Vältä kuitenkin silmän turhaa koskettelua ja hankaamista. Roskantunteeseen ja silmän vetistelyyn voi käyttää geelimäistä kostutustippaa kertakäyttöpipeteistä, joita saa apteekista ilman reseptiä.

· Tarvittaessa voit ottaa särkylääkettä.

· Voit lukea, katsoa televisiota, tehdä käsitöitä ja huolehtia tavanomaisista kotitöistä.

· Kahden viikon ajan sinun tulee kuitenkin välttää voimakasta ponnistelua sekä likaisia ja pölyisiä paikkoja.


· Vuorokauden kuluttua leikkauksesta voit käydä suihkussa normaalisti. Vältä kuitenkin pesuaineen joutumista silmiin.

. Kun silmän näköä ja taittovoimakkuutta muutetaan leikkauksella, uuteen näkötilanteeseen tottuminen vie jonkin verran aikaa. Leikkaava lääkäri arvioi, milloin voit ajaa autoa. Ajokielto on yksilöllinen.

· Saunaan, uimaan ja kylpylään saat mennä kahden viikon kuluttua leikkauksesta.· Jälkitarkastus on silmäyksikössä yleensä 1-5 vrk:n kuluttua.


Jos silmään tulee kovaa kipua, rähmimistä, näön heikkenemistä tai näkökenttään tulee tumma liikkumaton varjo, ole yhteydessä:

Silmäyksikkö, puh. 014 269 1113 ma-pe klo 8.30-14.30 osastonsihteeri /sairaanhoitaja


Muina aikoina ole yhteydessä omaan terveyskeskukseen.