Päiväkirurgisen korvaleikkauksen jälkeen

 

Leikkauksen jälkeen korvan suojaksi laitetaan pumpuli, haavateippi sekä tarvittaessa kevyt sidos. Ne pidetään paikoillaan jälkitarkastukseen saakka, joka on viikon kuluttua leikkauksesta korva-, nenä- ja kurkkutautien osastolla tai poliklinikalla. Mikäli sidokset irtoavat aiemmin, ota yhteyttä osastolle. Jatkossa korvakäytävä voidaan tarvittaessa täyttää antibioottivoiteella tai laittaa uusi kevyempi tamponaatio seuraavaan kontrollikäyntiin asti.

Suojaa leikattu korva vedeltä. Lääkäri antaa luvan vesisuojauksen lopettamiseen ja saunomiseen jälkikontrollien yhteydessä. Leikattua korvaa ei pidä omatoimisesti puhdistaa mitenkään.

Vältä fyysistä ponnistelua, nostelemista ja voimakasta niistämistä sairasloman ajan. Ulkoilla saat vapaasti.

Leikatussa korvassa ja sen ympäristössä voi tuntua lievää särkyä leikkausta seuraavan viikon ajan. Kivun hoidoksi riittävät tavanomaiset särkylääkkeet.

Leikatussa korvassa voi joskus tuntua rasahtelua, rapinaa, kutinaa ja ohimenevää pistämistä. Yleensä ne ovat vaarattomia tuntemuksia.

On tavallista, että leikkaushaavan uloin osa tihkuu tai vuotelee verta leikkauspäivänä sekä mahdollisesti vielä kotona muutaman päivän aikana. Pieni vuoto ei ole haitallista eikä vaaranna leikkaustulosta. Mikäli uloin pumpuli kastuu verestä, voi sen tarvittaessa omatoimisesti vaihtaa kuivaksi.

Jos kotiin pääsyn jälkeen ilmenee huimausta, pahoinvointia, äkillistä kuulon alenemista, kuumeilua tai runsasta eritteen valumista korvasta, ota yhteyttä:

- arkiaikaan klo 9-15 korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalle p. 014 269 5766

- ilta- ja yöaikaan sekä viikonloppuisin osastolle 15 p. 014 269 1015 tai lastenosasto 1 p. 014 269 1001