PAKSUSUOLEN TÄHYSTYS ELI KOLONOSKOPIA

AVANNEPOTILAAN COLONSTERIL-TYHJENNYSOHJE (TÄHYSTYS ILTAPÄIVÄLLÄ)

 

Paksusuolen tähystys tarkoittaa koko paksusuolen tutkimista umpisuoleen tai ohutsuolen loppuosaan asti. Tähystin on taipuisa putki, jonka kautta voidaan ottaa limakalvonäytteitä tai tehdä toimenpiteitä.

On tärkeää, että suoli on hyvin tyhjentynyt, jotta se pystytään luotettavasti tutkimaan.

Valmistautuminen paksunsuolen tähystykseen

Osta apteekista Colonsteril-tyhjennysaineet (6 raepurkkia) sekä Klyx 240ml peräruiskeliuos.Jos sinulla on jo olemassa tulehduksellisen suolistosairauden diagnoosi, saat tyhjennysaineet A-lohkon 3. kerroksesta Toimenpideyksikön palvelupisteestä arkisin klo 7:30-14:30 (Sisäänkäynti Nova 1, G-hissillä 3. kerros).

Viikon ajan ennen tutkimusta

Älä syö marjoja tai hedelmiä, joissa on pieniä siemeniä (esim. lakka, viinirypäle, vadelma, mansikka, kiivi), eikä kokojyväleipää, koska siemenet tukkivat tähystimen.

Jos sinulla on käytössä rautalääkitys, se on keskeytettävä.

Sinun on syytä keventää ruokavaliotasi useamman päivän ajan ennen tyhjennystä. Tuolloin tyhjennys voi olla helpompi. (Katso ruokailuohje Colonsteril-tyhjennysaineen pakkauksesta.)

Tutkimusta edeltävänä päivänä

Sinun tulee syödä vain nestemäistä ruokaa (esim. velliä, lihalientä, viiliä, mehua) tai apteekista ostettavia lisäravinnejuomia.

Juo illalla Colonsteril-tyhjennysnestettä (ohje pakkauksessa) 2-3 litraa (noin litra tunnissa).

Tutkimuspäivänä

Juo nesteitä (kahvia, teetä, keltaista mehua), mutta kiinteää ruokaa et saa syödä. Tutkimuspäivän aamuna juo Colonsteril-tyhjennysnestettä 3-4 litraa, kunnes suolesta tuleva neste on kellertävää, kirkasta ja hajutonta. Jos sinulla on peräsuoli jäljellä, laita Klyx 240 ml peräruiskeliuos peräaukon kautta peräsuolen tyhjentämiseksi. Mikäli et itse pysty sitä laittamaan, sen voi laittaa omainen, kotisairaanhoitaja tai terveydenhoitaja.Liikkuminen auttaa suolen tyhjentymistä. Peräaukon ärtynyttä ihoa voit hoitaa suihkuttamalla ja rasvaamalla.

Ennen tyhjennystä ja sen jälkeen pitää juoda muita nesteitä (esim. vettä, mehua, kahvia, teetä), sillä tyhjennysneste ei imeydy suolesta, se vain puhdistaa sen.

Muuta huomioitavaa

Jos sinulla on säännöllisesti käytettäviä lääkkeitä, ota ne myös tutkimuspäivänä. Jos sinulla on sokeritautilääkitys, veren hyytymistä estävä lääkitys (Marevan) tai sinulle on määrätty antibioottihoito otettavaksi ennen toimenpiteitä (endokardiittiprofylaksia), tai jos sinulla on kysyttävää tähystyksestä, ota yhteys Keski-Suomen keskussairaalan Kirurgian poliklinikkaan arkisin klo 9.00 -11.00 ja 12.00 -15.00 puh. (014) 269 1873, mieluiten ainakin viikko ennen tutkimuspäivää.