PAKSUSUOLEN TÄHYSTYS ELI KOLONOSKOPIA COLONSTERIL-TYHJENNYSOHJE (TÄHYSTYS NUKUTUKSESSA)

Paksusuolen tähystys tarkoittaa koko paksusuolen tutkimista umpisuoleen tai ohutsuolen loppuosaan asti. Tähystin on taipuisa putki, jonka kautta voidaan ottaa limakalvonäytteitä tai tehdä toimenpiteitä.

On tärkeää, että suoli on hyvin tyhjentynyt, jotta se pystytään luotettavasti tutkimaan.

Valmistautuminen paksusuolen tähystykseen

Osta apteekista Colonsteril-tyhjennysaineet (6 raepurkkia). Jos sinulla on jo olemassa tulehduksellisen suolistosairauden diagnoosi, saat tyhjennysaineet sisätautien poliklinikalta (2. kerros) tai gastrokirurgian poliklinikan sihteereiltä (1.kerros). 

Viikon ajan ennen tutkimusta

Älä syö marjoja tai hedelmiä, joissa on pieniä siemeniä (esim. lakka, viinirypäle, vadelma, mansikka, kiivi), eikä kokojyväleipää, koska siemenet tukkivat tähystimen.Jos sinulla on käytössä rautalääkitys, se on keskeytettävä.Sinun on syytä keventää ruokavaliotasi useamman päivän ajan ennen tyhjennystä. Tuolloin tyhjennys voi olla helpompi. (Katso ruokailuohje Colonsteril-tyhjennysaineen pakkauksesta.)

Tutkimusta edeltävänä päivänä

Voit syödä vain nestemäistä ruokaa (esim. velliä, lihalientä, viiliä, mehua) tai apteekista ostettavia lisäravinnejuomia.Juo illalla Colonsteril-tyhjennysnestettä (ohje pakkauksessa) 6 litraa (noin litra tunnissa), kunnes suolesta tuleva neste on kellertävää, kirkasta ja hajutonta. Liikkuminen auttaa suolen tyhjentymistä. Peräaukon ärtynyttä ihoa voit hoitaa suihkuttamalla ja rasvaamalla.Tyhjennysnesteen juomisen jälkeen pitää juoda muita nesteitä (esim. vettä, mehua, kahvia, lihalientä tai lisäravinnejuomia), sillä tyhjennysneste ei imeydy suolesta, se vain puhdistaa sen.Klo 24.00 jälkeen pitää olla syömättä ja juomatta.

Tutkimus aamuna

Ole syömättä ja juomatta. Älä syö äläkä juo mitään. Älä syö pastilleja, karamellejä tai purukumia.

 

Muuta huomioitavaaJos sinulla on sokeritautilääkitys, veren hyytymistä estävä lääkitys tai jos sinulla on kysyttävää tähystyksestä, ota yhteys Kirurgian poliklinikka arkisin klo 9.00-11.00 ja 12.00-15.00 puh. (014) 269 1873, mieluiten ainakin viikko ennen tutkimuspäivää.