Pälvikaljun hoito paikallisella immmunoterapialla (DCP)

 

Vaikean pälvikaljun hoidossa käytetään paikallista immunoterapiaa eli herkistyshoitoa. Herkistävällä aineella (difenyylisyklopropenoni) pyritään aiheuttamaan lievä kosketusyliherkkyys iholle ja siten kiihdyttämään hiustenkasvua.

Hoitoa annetaan vain ihotautien poliklinikalla. Hoitoa ei anneta raskaana oleville.

 

Herkistäminen

Olkavarren iholle penslataan pieni, noin postimerkin kokoinen, määrä herkistävää ainetta, joka aiheuttaa kahden viikon kuluessa yliherkkyysreaktion. Se ilmenee paikallisena punoituksena, näppylöinä ja kutinana, joskus jopa turvotuksena tai rakkulointina. Jos herkistämispenslaus aiheuttaa turvotusta ja ihottumaa yläraajan alueella laajemminkin, tulisi ottaa yhteyttä ihotautien poliklinikalle.

Joskus herkistyksen jälkeen olkavarressa ei näy minkäänlaista reaktiota. Herkistystä ei kuitenkaa uusita, vaan hoito voi alkaa.

       

Hoitopenslaukset

Kahden viikon kuluttua herkistämisestä aloitetaan viikoittaiset hoitopenslaukset, jolloin hiuspohjaa penslataan hoidettavilta alueilta hyvin laimeilla pitoisuuksilla (alkaen 0,001%). Pitoisuutta nostetaan vähitellen sellaiselle tasolle, jolla hiuspohjassa esiintyy pientä kutinaa ja ihottumaoireilua muutaman päivän ajan penslauksen jälkeen. Hiuspohjan kutinaa voi lievittää perusvoiteella ja / tai kosteilla keittosuolakääreillä. Hoitopenslauksen yhteydessä on tavallista, että paikalliset imusolmukkeet turpoavat. Haittavaikutuksina voi ilmetä hoitoalueen ulkopuolelle leviävä ihottuma, nokkosrokko tai pigmenttihäiriöt.

 

Hoidon kesto

Hoidon kesto vaihtelee muutamasta kuukaudesta vuosiin. Hoitotulos ei ole useinkaan pysyvä, joten ylläpitohoitoa jatketaan harvennetuilla hoitokerroilla.

Mikäli korkeimmillakaan pitoisuuksilla ei saada aikaan minkäänlaisia herkistymisoireita, hoito tulee lopettaa. Samoin silloin, jos 3 - 6 kk:n kuluessa herkistymisoireista huolimatta ei minkäänlaisia hoitotuloksia ilmene.

 

Hoidon aikana huomioitavaa 

Hoitoalueella ei pidä käyttää kortisonivalmisteita. Kaikki käytössä olevat lääkkeet ja lääkityksen muutokset on ilmoitettava hoitavalle lääkärille.