Peräaukon fistelileikkaus

 

Yleistä

Anaalifisteli on peräaukkokanavasta peräaukkoa ympäröivälle iholle johtava avanne. Useimmiten sen syynä on peräsuolikanavan rauhasen tukkeutuminen ja tulehtuminen. Tulehdus leviää sulkijalihasten lävitse peräaukkoa ympäröivän ihon alle aiheuttaen paiseen. Paise puhkeaa ja seurauksena voi olla avannekäytävä eli fisteli. Avanteen seurauksena voivat olla toistuvat tulehdukset ja paiseet sekä märkävuoto iholle. Hoitona on kirurginen avaus. Korkealle ulottuvien avanteiden hoito on vaativaa ja tulehduksen uusiminen on tavallista, ellei avanteen kaikkia haaroja onnistuta avaamaan. Varsinkin korkealle ulottuvien fisteleiden leikkaukseen liittyy riski ulosteenkarkailusta leikkauksen jälkeen.

 

Haavan hoito

Suihkuttelu auttaa haavojen parantumista. Suihkuttelun jälkeen leikkaushaavaan laitetaan Sorbact-nauhaa, jota voi ostaa apteekista. Sorbact-nauha vähentää tulehdusta ja edesauttaa haavan parantumista pohjasta käsin. Suihkuttele 5-10 min. ajan kahdesti vuorokaudessa kahden viikon ajan, tämän jälkeen riittää suihkuttelu ja Sorbact-nauhan vaihto kerran päivässä.

Fistelileikkauksessa ei käytetä ompeleita.

Liikkuminen, nosteleminen ja normaalien askareiden suorittaminen on sallittua ja saunaan voi mennä heti leikkauksen jälkeen.

 

Kivun hoito

Fistelileikkauksen jälkeen esiintyy jälkikipua leikkausalueella varsinkin ulostamisen yhteydessä. Kipua voit lievittää lääkärin määräämän kipulääkityksen lisäksi suihkuttamalla leikkausaluetta lämpimällä vedellä ennen ulostamista muutaman minuutin ajan.

 

Ruokavalio

Leikkauksen jälkeen voit syödä normaalisti. Kahden viikon ajan voit käyttää ulostetta pehmentävää lääkitystä (Levolac, Laxoberon). Lääkitys helpottaa ulostamista ja kipua.