Peräaukon kielekeleikkaus 

 

Yleistä

Anaalifissuura on peräaukkokanavassa, tavallisesti selän puolella esiintyvä pitkittäinen haavauma. Kova uloste tai muu vaurio peräaukon kanavan limakalvolla voi aiheuttaa peräaukon sisemmän sulkijalihaksen kiristymisen, jonka seurauksena limakalvon verenkierto huononee ja limakalvolle tulee haavauma. Oireina on voimakas ulostamisen yhteydessä tuntuva kipu ja helakanvärinen verenvuoto, joka ei kuitenkaan ole runsasta. Suurin osa haavoista paranee itsestään varsin nopeasti. Jos haava kuitenkin oireilee useita kuukausia, kyseessä on ns. krooninen haavauma. Jos haava ei parane sulkijalihasta rentouttavalla voiteella tai paikallispuudutuksessa tehtävällä osittaisella sisemmän sulkijalihaksen halkaisulla, voidaan haavauma peittää leikkauksella peräaukon ulkopuolelta siirretyllä ihokielekkeellä.

 

Haavan hoito

Haavauman päälle ommeltu ihokieleke kiinnitetään ihoon sulavin ompelein. Leikkauksen jälkeen leikkausalue kannattaa pitää puhtaana, eli suihkuttaa aina ulostamisen jälkeen ja taputella pehmeällä pyyhkeellä kuivaksi.

Liikkuminen, nosteleminen ja normaalien askareiden suorittaminen on sallittua ja saunaan voi mennä heti leikkauksen jälkeen.

 

Kivun hoito

Leikkauksen jälkeen esiintyy jälkikipua leikkausalueella varsinkin ulostamisen yhteydessä. Kipua voit lievittää lääkärin määräämän kipulääkityksen lisäksi suihkuttamalla leikkausaluetta lämpimällä vedellä ennen ulostamista ja ruokavalion avulla. Kipua esiintyy 1-2 viikon ajan. Mahdollisen antibioottireseptin saat mukaasi.

 

Ruokavalio

Normaalin ruokavalion lisäksi olisi suositeltavaa syödä kuitupitoista ruokaa ja juoda riittävästi. Ulostetta pehmentävää lääkitystä tulisi käyttää kahden viikon ajan.

 

Ota yhteyttä terveyskeskukseen tai sinua hoitaneeseen lääkäriin, jos

 

-      leikkauksen jälkeen esiintyy runsasta verenvuotoa

-      kipu lisääntyy haavalla ja on pitkäaikaista

-      sinulle tulee kuumetta