Peräpukamaleikkaus

 

Yleistä

Peräpukamat ovat seurausta peräaukon kanavan tyynykkeiden suurentumisesta tai pullistumisesta peräaukon ulkopuolelle. Tyynykkeet saattavat venyä lisääntyneestä paineesta tai ponnistelusta johtuen. Tavallisimpia syitä peräpukamien oireiluun ovat ummetus, ylipaino, raskaus tai synnytys. Oireet ovat yleisiä ja usein itsestään paranevia, mutta toistuvia vaivoja. Hoidoksi riittää usein elämäntapamuutokset ja itsehoito.

 

Haavan hoito     

Haavojen parantumista edesauttaa leikkausalueen suihkuttelu lämpimällä vedellä muutaman minuutin ajan 2-3 kertaa vuorokaudessa. Leikkausalueen haavat jätetään peräpukamaleikkauksen yhteydessä avoimiksi. Peräpukamaleikkauksessa ei käytetä ompeleita. Lievä verenvuoto ja eritys haavoista leikkauksen jälkeen on normaalia.

Leikkauksen jälkeen voit peseytyä ja saunoa normaalisti.

Liikkuminen, nosteleminen ja normaalien askareiden suorittaminen on sallittua heti leikkauksen jälkeen.

 

Kivun hoito          

Jälkikipua esiintyy leikkausalueella varsinkin ulostamisen yhteydessä. Kipua on yleensä 1-2 viikon ajan. Kipua voitte lievittää lääkärin määräämän kipulääkityksen lisäksi suihkuttamalla leikkausaluetta lämpimällä vedellä ennen ulostamista muutaman minuutin ajan.

Jos sinulle on kirjoitettu antibioottiresepti tätä lääkitystä tulisi käyttää viikon ajan leikkauksen jälkeen reseptissä olevan ohjeen mukaisesti.

 

Ruokavalio

Leikkauksen jälkeen voit syödä normaalisti. On suositeltavaa käyttää ulostetta pehmentävää lääkitystä kahden viikon ajan leikkauksen jälkeen (Levolac/Laxoberon). Lääkitys helpottaa ulostamista ja kipua.

 

Ota yhteyttä terveyskeskukseen tai sinua hoitaneeseen lääkäriin, jos leikkauksen jälkeen esiintyy runsasta verenvuotoa.