PERÄPUKAMIEN KUMIRENGASHOITO ELI BARRON-LIGEERAUS

 

Sinulle on laitettu peräpukamiin Barron-ligatuurat eli kumirenkaat.

Peräpukamat ovat seurausta peräaukonkanavan tyynykkeiden suurentumisesta tai pullistumisesta peräaukon ulkopuolelle. Peräpukamiin saattaa liittyä myös peräsuolen limakalvon pullistumista. Perimmäistä syytä peräpukamille ei tiedetä, mutta niiden oireiluun voi vaikuttaa ummetus ja ponnistelu ulostamisen yhteydessä, voimakas ripuli tai raskaus. Oireilevien sisäisten pukamien tai limakalvon pullistumisen ensisijainen hoito on kumirengashoito eli Barron-ligatuurat.

Kumirenkailla poistetaan limakalvoa peräpukamien yläpuolelta, jolloin pukamat palautuvat normaalipaikalleen peräaukonkanavaan, verensaanti vähenee ja turvotus helpottaa. Kumirenkaat irtoavat itsestään 4-14 vuorokauden kuluessa. Heti toimenpiteen jälkeen tulee ulostamisen tarpeen tunne, joka kestää hetken aikaa. Myös lievää verenvuotoa mahdollisesti esiintyy. Vähäistä vuotoa saattaa tulla pukaman irtoamisen aikaan.

Kumirenkaiden asettamisen jälkeen voi peräaukon seudussa tuntua muutaman päivän ajan kipua tai täyttävää tunnetta. Kipuun auttavat suihkuttelu lämpöisellä vedellä ja normaalit kipulääkkeet. Suolensisältö on hyvä pitää pehmeänä. Ummetusta voi estää liikkumalla säännöllisesti, nauttimalla runsaasti nesteitä sekä syömällä kuitu- ja kasvispitoista ruokaa.

Tavallisesti kumirenkaita laitetaan kerrallaan kolmeen kohtaan, tarvittaessa hoito voidaan uusia 1-3 kuukauden välein.

 

Jos sinulle ilmaantuu

  • voimakasta kipua, joka ei helpotu kipulääkkeillä
  • runsasta jatkuvaa verenvuotoa

 

ota yhteys

  •  arkisin klo 9.00 -11.00 ja 12.00 -15.00 kirurgian poliklinikalle p. (014) 269 1873
  •  muuna aikana päivystyspoliklinikalle p. 116 117
  •  omaan terveyskeskukseen      

 

Ota tämä ohje mukaan asioidessasi ongelmatilanteissa sairaalassa tai terveyskeskuksessa.