Peukalon koukistajajänteen korjausleikkauksen jälkeiset harjoitteet ja suojalastan käyttöohjeet

 

Harjoitusten tavoitteena on

  • mahdollistaa jänteen sujuva liukuminen ja estää arpikiinnikkeiden kehittyminen jänteeseen.
  • estää peukalon ojennusvajauksen kehittyminen.

 

Mahdollisimman hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi kättä tulee suojata ja harjoitteita tulee tehdä vain annettujen ohjeiden mukaisesti. Lasta tehdään ja liikeharjoitteet aloitetaan 3-5 päivää korjausleikkauksen jälkeen. Terveiden sormien käyttö kevyissä askareissa, kuten kirjoittamisessa tai kynään tarttumisessa, on sallittua lastan kanssa. Leikatulla peukalolla tarttuminen on ehdottomasti kiellettyä.

 

Lastan tarkoitus on estää peukalon liiallista ojentumista ja rajoittaa ranteen ojennusta. Lastaa käytetään ensimmäisten 6 viikon ajan leikkauksesta ympärivuorokautisesti käden pesua tai haavanhoitoa lukuun ottamatta. Yöaikana peukalo tuetaan tarranauhalla suoraksi lippaa vasten. Lastaa käytetään liukastumisvaaran takia myös suihkussa, joten suojaa se tällöin esimerkiksi muovipussilla.

 

Kohoasento ja harjoitteet vähentävät turvotusta, tehostavat leikkausalueen aineenvaihduntaa ja vähentävät kipuja. Kohoasennossa kättä pidetään sydämen tason yläpuolella. Leikkauksen jälkeisen turvotuksen vähentämiseksi ja liikkeiden edistämiseksi voidaan lastojen alla tarvittaessa käyttää myös Rinkilastic-sidontaa tai painetekstiiliä (nämä sovitetaan tarvittaessa toimintaterapiassa).

 

Yläraajan ja sormien terveitä niveliä on liikuteltava normaalin toiminnallisuuden säilyttämiseksi.

undefined

Suojalasta

 

 

LIIKEHARJOITTEET

 

Seuraavat harjoitteet tehdään 6 kertaa päivässä, 10 toistoa/liike. Lastaa käytetään myös liikeharjoitteiden aikana. Harjoitteet tehdään rauhallisesti ja tehokkaasti ajatuksen kanssa liikeradan loppuun asti. Erityisesti alkuvaiheessa leikatun sormen liikelaajuus voi olla normaalia pienempi, joten sormea ei tule väkisin pakottaa äärikoukistukseen tai -ojennukseen.

undefined

Koukista peukaloa passiivisesti toisella kädellä avustaen niin paljon kuin mahdollista (Kuva 1)

 

undefined

Ojenna passiivisesti toisen käden avulla peukalon kärkiniveltä siten, että tyvinivel on koukussa.

Pidä tyvinivel tuettuna lastaan (Kuva 2)

 

undefined

Koukista peukalon kärkiniveltä aktiivisesti ranne ojennettuna lastan sallimaan ääriojennukseen (Kuva 3)

 

undefined

Ojenna peukalo täysin suoraksi lastaa vasten ranne koukistettuna äärikoukistukseen (Kuva 4)

 

Haavanhoito

Haavaa täytyy huuhdella päivittäin, kunnes se on kokonaan ummessa. Ompeleiden päällä on hyvä pitää jonkinlaista suojaa esim. haavateippiä tai laastaria. Haavan umpeutuessa tulee haavaa rasvata useita kertoja päivässä.

 

Arvenhoito

Leikkausarven säännöllinen rasvaus, hierominen ja venyttely pehmentävät arpikudosta. Siihen sopivat tavalliset käsivoiteet ja -öljyt, joita voi käyttää useasti päivässä tikkien poiston jälkeen. Mikäli arpi muodostuu kireäksi, ota yhteyttä toimintaterapiaan.

 

Lastan huolto

  • Puhdista lasta päivittäin esim. kostealla desinfioivalla liinalla
  • Lasta ei kestä yli 50 ᵒC lämpötilaa
  • Pese omat kätesi huolellisesti ennen lastan pukemista
  • Mikäli lastan kanssa on ongelmia (esim. lasta hankaa), ota yhteyttä toimintaterapiaan

 

 

JATKOHOITO:

  • Kontrollit järjestetään toimintaterapiassa 1 ja 2 viikon kuluttua leikkauksesta ja lastasta luopuessa 6 viikon kohdalla. Tarvittaessa kontrolleja sovitaan useammin parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi.
  • Lastasta luovutaan yleensä, kun leikkauksesta on kulunut 6 viikkoa. Käsikirurgi arvioi lastahoidon jatkumisen tarpeellisuuden kontrollikäynnillä.
  • Aktiiviset liikeharjoitteet jatkuvat ainakin 8 viikkoon asti tai kunnes sormen liikeala on normaali.
  • 6 viikon jälkeen käden käyttö on sallittu täydessä liikealassa. Raskaita nostoja (2 kg tai yli) ja nopeaa vetämistä tai tarttumista vaativia toimintoja, kuten raskaiden ovien avaaminen, on vältettävä 10 viikkoon asti.

 

JOS LEIKATUN SORMEN KOUKISTUS TAI TÄYSI OJENNUS EI HARJOITTEIDEN AIKANA JOSTAIN SYYSTÄ ONNISTU, OLE YHTEYDESSÄ KESKI-SUOMEN KESKUSSAIRAALAAN

 

 

_______________________________                         _______________________________

Toimintaterapeutti                                                        Puhelinnumero