PEUKALON OJENTAJAJÄNTEIDEN KORJAUSLEIKKAUKSEN

JÄLKEINEN KUNTOUTUS

 

Harjoitusten tavoitteena on

 • Mahdollistaa jänteen/jänteiden sujuva liukuminen ja estää kiinnikkeiden kehittyminen jänteisiin
 • Estää sormien nivelten liikevajauksien kehittyminen
 • Taata nopea toipuminen ja hyvä toiminnallinen lopputulos

Kättä tulee suojata, kädellä ei saa tarttua ja harjoituksia tulee tehdä vain annettujen ohjeiden mukaisesti. Suojalasta tehdään ja harjoitteet aloitetaan viikon sisällä leikkauksen jälkeen.

LASTAN (kuva 1) tarkoitus on estää kädellä tarttumista ja ohjata sormien liikettä oikeisiin niveliin, jotta jänteet liukuisivat eikä kiinnikkeitä pääsisi muodostumaan. Vamman sijainnista riippuen lasta immobilisoi tarvittaessa myös ranteen alueen (kuva 2). Lastaa käytetään ensimmäisten 4 viikon ajan leikkauksesta ympärivuorokautisesti harjoitteiden tekoa lukuun ottamatta. Lastan käytön lopettamisesta päättää käsikirurgi 4 viikon kontrollissa.

KOHOASENTOA suositellaan ensimmäisen viikon aikana leikkauksen jälkeen. Harjoitukset ja kohoasento vähentävät käden turvotusta, tehostavat leikkausalueen aineenvaihduntaa ja vähentävät kipuja. Kohoasennossa kättä pidetään sydämen tason yläpuolella. Yläraajan ja sormien terveitä niveliä harjoitetaan normaalin liikkuvuuden säilyttämiseksi.

Leikatun peukalon venytys passiivisesti koukistussuuntaan on ehdottomasti kielletty, vaarana on korjatun jänteen katkeaminen.

Lastojen huolto:

 • puhdista lastat päivittäin esim. kostealla desinfioivalla liinalla. Voit myös pestä lastat vedellä, mutta vesipesun jälkeen anna lastojen kuivua kunnolla käden hautumisen välttämiseksi.
 • lastat eivät kestä yli 50 °C lämpötilaa
 • pese omat kätesi huolellisesti ennen lastan pukemista
 • jos lastan kanssa on ongelmia (esim. lasta hankaa), ota yhteyttä lastan valmistaneeseen toimintaterapeuttiin

 

LIIKEHARJOITUKSET

Seuraavat harjoitukset tehdään 5 kertaa päivässä ilman lastaa 6 viikon ajan leikkauksesta. Tee harjoituksia 10 minuutin ajan.
Harjoitukset tehdään rauhallisesti ja tehokkaasti ajatuksen kanssa liikeradan loppuun asti.

1. Tue käsi sivuttain pöydän pintaa vasten ranne hieman ojennettuna. Ojenna peukalo aivan suoraksi ns. liftariasentoon (kuva 3), pidä ja päästä rennoksi (kuva 4).

2. Tue peukalo tyvinivelen kohdalta, koukista kärkiniveltä (kuva 5) ja ojenna suoraksi (kuva 6), pidä ja päästä rennoksi.

3. Tue käsi sivuttain pöydän pintaa vasten (kuva 7) ja loitonna sitten peukaloa kämmenestä (kuva 8), pidä ja päästä rennoksi.

 

 

JATKOHOIDOSTA

 • Lastoista luovutaan yleensä, kun leikkauksesta on kulunut 4 viikkoa. Kontrolloiva kirurgi arvioi lastahoidon jatkumisen tarpeellisuuden.
 • Aktiiviset liikeharjoitukset jatkuvat ainakin 6 viikkoon asti tai kunnes sormen liikeala on normaali.
 • 4 viikon jälkeen käden käyttö on sallittu täydessä liikealassa, raskaita toimintoja (> 5 kg nostoa vaativia) on syytä välttää 6 viikkoon asti.
 • Kontaktia sisältävät urheilulajit ovat kiellettyjä 8 viikkoon asti.

JOS LEIKATUN SORMEN OJENNUS TAI KOUKISTUS EI HARJOITUSTEN AIKANA JOSTAIN SYYSTÄ ONNISTU, OLE YHTEYDESSÄ KESKI-SUOMEN KESKUSSAIRAALAAN 

Toimintaterapeutti: _____________________________________ Puh. _____________________________

Fysioterapeutti: ________________________________________ Puh. _____________________________