Pienkirurgisen leikkaushaavan kotihoito-ohje

 

Sideharsotaitokset voi poistaa haavan päältä 1-2 vuorokauden kuluttua leikkauksesta, ellei toisin ole sovittu. Harsotaitoksen alla oleva ihoteippi pidetään haavan suojana ompeleiden poistoon saakka. Ompeleiden poiston yhteydessä asetetaan haava-alueelle uusi ihoteippi, jonka annetaan olla paikoillaan vähintään vuorokauden ajan.

 

Lyhytkestoiseen suihkuun voi mennä vuorokauden kuluttua leikkauksesta. Haavan suojana olevaa huokoista teippiä ei vaihdeta suihkun yhteydessä kastumisen vuoksi. Haava-alue kuivataan kevyesti pyyhkeellä taputtamalla. Jos teippi on likainen tai verinen, voi sen vaihtaa puhtain käsin. Saunaan, kylpyyn tai uimaan voi mennä vuorokauden kuluttua ompeleiden poistosta. Haava ei kestä rasitusta useaan viikkoon. Se saattaa aueta etenkin kosteassa hautomisen jälkeen jopa muutaman viikon kuluttua toimenpiteestä.

 

Leikkausalueen rasittamista tai venyttämistä on vältettävä alkuviikkoina. Kumartelu ja muu ponnistelu voi ensimmäisten päivien aikana aiheuttaa verenvuotoa haava-alueella. Kasvojen alaosan ja suun seudun leikkausten jälkeen suositellaan pehmeää ruokaa. Hammasproteesin käyttö huulileikkausten jälkeen ei aina ole mahdollista.

 

Pieni vuoro tyrehtyy yleensä painamalla keskeytyksettä 10-20 minuuttia harsotaitoksella. Jos toimenpidealueella esiintyy runsasta vuotoa, särkyä, kuumotusta taikka yltyvää tai pitkäkestoista kipua, ota yhteyttä soittamalla ihotautien poliklinikalle puh. 014 269 2342.

 

Ompeleiden poisto ______/_____   ________________________________________________________________

 

Muuta huomioitavaa   ___________________________________________________________________________