undefined

PleurX-dreeni on katetri, jonka avulla voit itse tyhjentää keuhkopussiin kertyneen nesteen. Katetri laitetaan potilaille, jotka ovat toistuvasti joutuneet käymään keuhkopussin tyhjennyksessä. Katetri laitetaan paikallispuudutuksessa.

Katetrin laiton yhteydessä saat mukaasi 1-2 kpl tyhjennyssettejä, tyhjennysohjeen ja lähetteen, jolla jatkossa saat tarvikkeet ilmaiseksi omalta terveysasemalta.

Katetri kiinnitetään ensin ompeleilla kahdesta kohdasta, ylempi poistetaan viikon kuluttua omalla terveysasemalla.Dreenin juuressa oleva ommel saa olla paikoillaan 4 viikkoa. Ompeleiden poiston jälkeen dreeni pysyy paikoillaan dreenin ympärillä olevan, ihon alle kiinnittyvän, huopamansetin avulla. Dreenin laiton jälkeen alueella voi esiintyä kipua muutaman päivän ajan. Tähän auttaa tavallinen särkylääke. Mikäli dreenin juuren ympärille ilmaantuu punoitusta, kuumotusta ja kipua tai kuume nousee yli 38 asteen, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin mahdollisen tulehduksen hoitamiseksi.

Keuhkopussin tyhjennyksen voit suorittaa itse, sen voi tehdä omainen tai tarvittaessa kotisairaanhoitaja. Tyhjennysväliä voidaan muuttaa erityksen määrän muuttuessa. Oma vointi ja oireet ovat tärkein mittari. Jos hengenahdistus lisääntyy, on tyhjennys tarpeen. Oireiden mukaan tyhjennys voidaan suorittaa jopa päivittäin. Suositeltavaa olisi, että kotona tyhjennetään vain 500–1000 ml kerralla. Sairaalassa voidaan tyhjentää enemmänkin. Keuhkopussista tuleva erite on yleensä kellertävää / punertavaa.

Tyhjennyksen aikana voit tuntea kipua tai yskänärsytystä, mikä johtuu keuhkon laajenemisesta. Jos oire on huomattavan kova, kannattaa tyhjennyksessä pitää tauko.

Puhtaus

Suihkussa voit käydä normaalisti kaksi päivää dreenin asettamisen jälkeen. Ennen suihkua dreenin päältä poistetaan kaikki sidokset. Pesun jälkeen alue kuivataan huolellisesti ja dreenin juurelle ja päälle asetetaan kuivat sidokset. Sidoksina käytetään tyhjennyssetin mukana tulevia taitoksia ja suojakalvoa.

Saunomista dreenin kanssa ei suositella. Jos kuitenkin haluat saunoa, on erityisen tärkeä suihkuttaa dreenin juuri puhtaaksi saunomisen jälkeen. Dreenin juuren puhdistukseen riittää vesi, mitään desinfioivia aineita ei tarvitse käyttää.

Koska keuhkopussiin kertyvän nesteen mukana poistuu runsaasti valkuaisaineita, on tärkeää syödä voinnin ja oman ruokahalun mukaan monipuolista ja mielellään runsaasti valkuaisaineitasisältävää ruokaa. Tällaisia ruokia ovat mm. liha, kala, kananmuna, pavut ja pähkinät.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä

numeroon ____________________________

  

  

 

 

 

 

Tyhjennyksen suorittaminen

1. Tarkista, että pullon vakuumi on kunnossa. Irroita pullon kaulalta tukiklipsi

  undefined

 

 2. Tarkista, että letkun sulkija on varmasti kiinni.

 undefined

 

3. Poista korkki  katetrista. Pyyhi katetrin pää kevyesti pirtulapulla. Poista pullon letkun päässä oleva suojamuovi ja yhdistä tyhjennysletku katetriin, kuuluu "klik".

 undefinedundefined

4. Paina pullon mäntä alas niin että pullossa oleva kalvo puhkeaa. Avaa sulkija ja seuraa tyhjennystä.

 

 undefined

 

 

 

 5. Kun neste on valunut pulloon, irroita letkut. Pyyhi katetrin pää pirtulapulla. Laita tyhjennyksen jälkeen katetrin päähän puhdas korkki.

undefined

 6. Puhdista katetrin ulostulokohta ja aseta pehmeä sidos katetrin juureen.

 

undefined undefined

 

 7. Asettele katetri rullalle ihon päälle. Peitä puhtaalla sidoksella ja laita päälle hengittävä suojakalvo tai haavateippi.

 

undefined undefined