Poskiontelon radikaalileikkaus

 

Poskionteloleikkauksessa (=oper. Caldwell-Luc) avataan pysyvä yhteys poskiontelosta nenäkäytävään ja tarvittaessa poistetaan poskiontelon sairas limakalvo. Leikkaus tehdään ylähuulen alta poskiontelon etuseinän kautta. Leikkaus tehdään yleensä nukutuksessa.

Tukkoisuuden hoito    

Leikkausta seuraavat turvotus ja mahdolliset mustelmat häviävät 1-2 viikossa leikkauksesta. Myös tunnottomuus poskissa ja ylähampaissa kuuluu asiaan. Leikkauksen jälkeen limaneritys voi olla runsasta ja liman seassa voi esiintyä verta.

Vältä niistämistä parin viikon ajan, vaikka nenä tuntuisi tukkoiselta. Voimakas niistäminen ja aivastaminen aiheuttavat lisäturvotusta poskiin ja verenvuotovaara kasvaa. Sairausloman aikana on syytä välttää voimakkaita ponnisteluja ja kuumaa saunan löylyä.

Ensimmäisen viikon ajan nenään voi suihkuttaa limakalvoja supistavia lääkkeitä (esim. Nasolin®) ja karstojen irrottamiseksi nenää on hyvä huuhdella useita kertoja päivässä keittosuolaliuoksella (esim. Humidose®) n. 2-3 viikon ajan. Keittosuolaliuoksen voit valmistaa myös itse kiehauttamalla puoli litraa vettä ja teelusikallisen ruokasuolaa.

Kivun hoito

Leikkauksen jälkeen esiintyy usein kipua, joka voi tuntua myös korvissa ja ylähampaissa. Hoidoksi riittää yleensä tavallinen särkylääke (esim. Burana® tai Panadol®).

Suun hoito                      

Voit pestä hampaat normaalisti heti leikkauksen jälkeen. Varo kuitenkin ikenen ompeleita. Huuhtele suu aterioiden jälkeen vedellä.

Yläproteesin käyttöä kannattaa välttää 3-4 päivän ajan. Ompeleet sulavat itsestään noin kahden viikon kuluessa.

Ravinto                            

Haavan paranemisen edistämiseksi on hyvä syödä aluksi pehmeää ruokaa. Tavalliseen ruokaan voi siirtyä kivun helpottuessa tai hammasproteesin käyttöönoton jälkeen.

Yhteystiedot              

Mikäli kotona esiintyy pahanhajuista vuotoa nenästä, lämpöilyä ( kuumetta yli 38°C) tai runsasta verenvuotoa, ota yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai virka-aikaan klo 9-15 korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalle p. 014 269 5766 tai operatiiviselle osastolle p. 014 269 1015.

Ensiapu verenvuotoon: etukumara asento, astia leuan alle, anna valua –sylje ulos, älä niele.