Paksusuolen varjoainetutkimus avanteen kautta (stoomacolongrafia)

 

Ilmoittaudu tutkimukseen varattuna aikana Sairaala Novan       1. kerroksen L-lohkon itseilmoittautumislaitteella joka ohjaa sinut kuvantamisyksiköön. Saapuminen suositeltavaa Sairaala Novan sisäänkäynti 2. kautta. Tutkimus tehdään kuvantamisen läpivalaisututkimushuoneessa.

Tutkimus tapahtuu läpivalaisuseurannassa siten, että radiologi täyttää paksusuolen varjoaineella joko avanteen tai peräsuolen kautta ja ottaa tarvittavat röntgenkuvat. Tutkimus kestää noin 30 minuuttia.

 

Valmistautuminen stoomacolongrafiatutkimukseen

 

Tutkimuksen onnistumisen kannalta on erittäin tärkeää, että noudatat tarkoin seuraavia valmistautumisohjeita. Ostakaa apteekista Colonsteril-tyhjennysaineet (4 – 5 raepurkkia) sekä Klyx 240 ml peräruiskeliuos.

Ruokavaliota on syytä keventää useamman päivän ajan ennen tyhjennystä. Tuolloin tyhjennys voi olla helpompi (katsokaa ruokailuohje Colonsteril-tyhjennysaineen pakkauksesta.)

 

Tutkimusta edeltävänä päivänä

 

Syö vain nestemäistä ruokaa (esim. velliä, lihalientä, viiliä, mehua) tai apteekista ostettavia lisäravinnejuomia. Juokaa illalla Colonsteril-tyhjennys-nestettä (ohje pakkauksessa) 4 – 5 litraa (noin litra tunnissa), kunnes avanteesta tuleva neste on kellertävää, kirkasta ja hajutonta.

Jos sinulla peräsuoli on jäljellä, laita Klyx 240 ml peräruiskeliuos peräaukon kautta peräsuolen tyhjentämiseksi. Mikäli et itse pysty sitä laittamaan, sen voi laittaa omainen, kotisairaanhoitaja tai terveydenhoitaja.

Liikkuminen auttaa suolen tyhjentymistä. Tyhjennysnesteen juomisen jälkeen pitää juoda muita nesteitä (esim. vettä, mehua, kahvia, teetä, lihalientä), sillä tyhjennysneste ei imeydy suolesta, se vain puhdistaa sen.

 

Tutkimuspäivänä

 

Juo aamulla (viimeistään klo 7) vielä noin ½ litraa Colonsteril-tyhjennysnestettä jos se on mahdollista, sillä yön aikana ohutsuolesta tulee vielä suolensisältöä paksusuoleen. Lisäksi juokaa esim. kahvia, teetä ja keltaista mehua. Kiinteää ruokaa et saa syödä.

 

Muuta huomioitavaa

 

Käyttämäsi lääkkeet voit ottaa normaalisti, ellei niitä ole kielletty ottamasta tyhjään vatsaan. Ottakaa yksi (1) puhdas stoomapussi vaihtopussiksi mukaan.

Tutkimustulokset saat  hoitavalta lääkäriltä.

 

Ottakaa yhteyttä lähettävään yksikköön mikäli annettu aika ei sovi puh. ______________________

Peruuttamatta jääneestä ajasta peritään 50,80 € maksu.

Jos olet raskaana tai mikäli haluat muuten kysyä jotain tutkimukseen liittyvää, voit ottaa yhteyttä kuvantamisyksikköön puh. (014) 269 2739 klo 8.00 – 15.00.