VERISUONTEN TUKKIMISHOITO (EMBOLISAATIO)

 

Sinulle on varattu verisuonten tukkimishoito Sairaala Novan kuvantamisyksiköön. Toimenpidettä varten sinulle on varattu osastopaikka osastolla ______________, jossa olet toimenpiteen jälkeen seurannassa yön yli. Ko. osastolle saapuessasi saat potilasvaatteet ja vuodepaikan. Kuvantamisen potilaskuljettaja vie sinut sängyllä tutkimukseen.

 

Toimenpide tehdään nivustaipeen kautta paikallispuudutuksessa. Toimenpiteen suorittaa radiologi. Ohut katetri ohjataan reisivaltimon kautta haluttuun kohtaan, ruiskutetaan varjoainetta ja kuvataan. Varjoaine aiheuttaa lyhytaikaisen lämmön-tunteen, muuten tutkimus on lähes kivuton. Tarpeen vaatiessa voidaan samassa yhteydessä tehdä verisuonten tukkimishoito.

 

Esivalmistelut

  • Ohessa laboratoriolähete (PVK, P-Krea); ota se mukaasi käydessäsi verikokeessa valitsemassasi Fimlabin laboratoriossa kahden viikon sisällä tutkimuksesta.
  • Mikäli sinulla on käytössä verenohennuslääkitys, esim. Marevan-, Warfarin-, Efient-, Eliquis-, Pradaxa-, Tiklyd-, Lixiana tai Xarelto-lääkitys, on lääkitys keskeytettävä ennen toimenpi-dettä. Kysy keskeytysohjeet lähettävästä yksiköstä.

Toimenpiteen jälkeen verenohennuslääkitys jatkuu normaaliin tapaan.

  • Mikäli sinulla on käytössä Marevan tai Warfarin, on käytävä tutkimusta edeltävänä päivänä laboratoriossa, jossa otetaan INR.
  • Mikäli sinulla on sydämen keinoläppä, ota yhteys lähettävään yksikköön.
  • Mikäli käytät suun kautta nautittavaa metforminia sisältävää diabeteslääkettä, esimerkiksi Diformin Retard, Eucreas, Glucophage, Janumet, Jentadueto, Komboglyze, Metforem, Metformin, Oramet, Segluromet, Synjardy, Velmetia, Vipdomet tai Xigduo, on lääkitys pidettävä tauolla 2 vrk ennen ja 2 vrk jälkeen varjoainekuvauksen. Tästä lyhyestä tauosta ei ole haittaa.
  • Mikäli munuaistautilääkäri on määrännyt sinulle Mucomyst-lääkkeen, ota se ohjeen mukaan.
  • Ota muut käyttämäsi lääkkeet normaalisti, paitsi verenohennuslääkitys lähettävän yksikön ohjeiden mukaisesti
  • Tutkimuspäivänä tulee olla ravinnotta 4 tuntia ennen toimenpidettä. Mikäli sinulla on insuliinihoitoinen diabetes, ota yhteys lähettävään yksikköön.
  • Jos olet yliherkkä jodivarjoaineelle, lääkeaineille (aspiriini) tai podet astmaa, mainitse tästä henkilökunnalle.

 

Jälkihoito

Katetrin poistamisen jälkeen punktiokohtaa painetaan vähintään 10 minuuttia. Pistopaikan päälle asetetaan painoside kolmeksi (3) tunniksi. Vuodelevossa ja seurannassa olet tutkimuksen jälkeen lähettävässä yksikössä kaikkiaan neljä (4) tuntia ja tarvittaessa vointiasi seurataan yön yli vuodeosastolla. Autolla ajaminen on kielletty toimenpiteen jälkeen toimenpidepäivänä mahdollisen vuotoriskin vuoksi.

 

Muuta huomioitavaa

Ota yhteys lähettävään yksikköön mikäli sinulla on sydämen keinoläppä, kysyttävää verenohennuslääkityksen keskeytyksen suhteen, insuliinihoitoisen diabeteksen hoidon suhteen tai mikäli annettu aika ei sovi puh. _____________________

Peruuttamatta jääneestä ajasta peritään 50,80 € maksu.

 

Jos olet raskaana, olet yliherkkä jodivarjoaineelle tai mikäli haluat muuten kysyä jotain tutkimukseen liittyvää, voit ottaa yhteyttä kuvantamisyksikköön puh. (014) 269 1248 klo 8.00 – 15.00.