Rasitusimpulssioskillometriatutkimus

Oskillometri on laite, jota käytetään lasten astmatutkimuksissa. Tutkimuksessa mitataan hengitysteiden virtausvastusta. Tutkimus kestää noin 1,5 tunnin ajan ja on kivuton.

Tutkimuksen kulku

Lapsi istuu tuolilla yksin ja vanhempi voi seistä vierellä. Lapsi ottaa oskillometrilaitteen suukappaleen suuhunsa hampaiden väliin ja hengittää rauhallista lepohengitystä suukappaleen läpi. Kotona lapsi voi harjoitella etukäteen suukappaleen pitämistä tiiviisti suussa ja rauhallista hengittämistä sen läpi. Harjoitusvälineeksi sopii pieni putki tai tilanjatkeen (esim. Babyhaler) suukappale. Lapselle laitetaan nenähengityksen estämiseksi pieni nenänipsu nenään.

Tutkimuksessa mitataan ensin onnistunut perusmittaus. Tämän jälkeen on noin 6min liikuntaosuus, jossa lapsi juoksee (juoksumatolla/sairaalan alakäytävällä) ja/tai pomppii trampoliinilla. Tätä varten lapselle on hyvä varata liikkumiseen sopivat vaatteet, sekä jalkoihin jarrusukat, tossut tai lenkkikengät. Astmahoitaja ohjaa lasta rasituksen aikana.  

Juoksemisen jälkeen lapsi hengittää jälleen oskillometrilaitteeseen hengästyneenä. Sitten lapselle annetaan keuhkoputkia avaavaa lääkettä tilanjatkeen avulla. Tämän jälkeen lapsi saa 20 minuutin leikkitauon, samalla lääke ehtii vaikuttaa. Tauon jälkeen lapsi hengittää taas mittausta tutkimuslaitteeseen.

Huomioitava ennen tutkimusta

  •  ei raskasta ateriaa 2 tuntia ennen tutkimusta
  •  ei kaakaota, kolajuomia, kahvia tai teetä 4 tuntia ennen tutkimusta
  •  ei rasittavaa liikuntaa samana päivänä ennen tutkimusta
  •  tutkimusta ei tehdä sairaalle lapselle

Lääketauko:

12 tuntia     Avaava astmalääke esim. Airomir, Atrovent, Bricanyl, Buventol, Ventilastin, Ventoline

2 vrk           Aminocont, Atrovent comp, Foradil, Formoterol, Nuelin, Oxis, Redol comp, 

                   Retafyllin, Rinexin, Serevent, Theofol, Theofol comp sekä kaikki yskänlääkkeet

3 vrk           Montelukast, Singulair, Accolate, Astecon                

4 viikkoa    Hoitava astmalääke esim. Flixotide, Seretide, Pulmicort, Alvesco, Bufomix, Symbicort, Beclomet,        Novopulmon

Jos Teillä on kysyttävää tutkimuksesta  voitte soittaa Lastentautien poliklinikalle puh. 014-269 1224  

Videon voit katsoa tästä linkistä:

https://dreambroker.com/channel/fh3ym76d/9hpq0rip