Rinnan säästävä leikkaus (osapoisto)

 

Rinnan osapoistossa kasvain on pyritty poistamaan riittävän laajalta alueelta rinnan ulkonäköä kohtuuttomasti muuttamatta. Rinnan säästävä leikkaus yhdistettynä sädehoitoon antaa pitkän aikavälin seurannassa samat tulokset kuin koko rinnan poisto. Lääkehoitoja voi tarvita ennen ja jälkeen sädehoidon.

Rinnan osapoiston jälkeen sinun tulee käyttää kaarituettomia (kaarituki painaa haavaa), tukevia rintaliivejä yötä päivää kahden viikon ajan. Liivien käyttö vähentää kipua ja venytystä rinnassa, tukee rintaa ja nopeuttaa haavan paranemista.

Varaa aika hammaslääkäriltä. Hampaat tulee olla hoidetut ja suun limakalvojen kunto tarkastettu ennen kuin mahdolliset leikkauksen jälkeen annettavat tietyt liitännäishoidot voivat alkaa (n.4-6 viikkoa leikkauksesta).

Leikkauksen jälkeen

Rinnallesi on laitettu vahvat sidokset ehkäisemään vuotoa ja turvotusta. Sidokset poistetaan lääkärin ohjeiden mukaan. Varhainen liikkeelle lähtö edistää toipumista. Kävellessä on hyvä pitää selkä suorana, hartiat rentoina ja antaa käsien liikkua vapaasti vartalon vierellä. Leikatun puolen kättä saat käyttää heti kaikissa normaaleissa päivittäisissä toiminnoissa (syöminen, hiustenkampaus ym.). Hoitaja antaa sinulle lisää ohjeita yläraajan liikeharjoituksista, joita on hyvä tehdä päivittäin.  

Lääkärin harkinnan mukaan sinulle aloitetaan tarvittaessa verisuonitukosten ehkäisemiseksi pistettävä lääkehoito, johon liittyen saat ohjeet hoitajalta.

Sosiaalityöntekijä ja asiantuntijahoitaja sekä vertaistukihenkilö

Tarvittaessa sinulla on mahdollisuus tavata sosiaalityöntekijä sekä asiantuntijahoitaja. Sosiaalityöntekijä antaa sinulle tietoa sosiaaliturvasta ja sosiaalipalveluista sekä Syöpäyhdistyksen antamista palveluista. Asiantuntijahoitajaan voit ottaa yhteyttä, jos sinulla on leikkauksen jälkeen ongelmia tai muuta kysyttävää.

Vertaistuen tavoitteena on syöpään sairastuneen selviytymisen tukeminen. Vertaistukihenkilö antaa tukea ja voimavaroja, sillä hän on läpikäynyt saman sairauden tai elämäntilanteen. Keskustelut ovat luottamuksellisia ja tapahtuvat potilaan ehdoilla. Vertaistukihenkilöä voi tiedustella Keski-Suomen syöpäyhdistykseltä. 

Jälkitarkastus.

Saat jälkitarkastusajan asiantuntijahoitajalle noin kaksi viikkoa leikkauksesta. Tällöin tarkistetaan leikkausalueen paraneminen.

Syöpätautien poliklinikalla lääkäri kertoo sinulle patologian vastaukset (PAD) ja jatkohoitosuunnitelman tarvittavista liitännäishoidoista noin 3-4 viikkoa leikkauksesta. Saat ajasta kirjeen kotiin.

Rintojen tarkkailu

Säännöllisellä kerran kuukaudessa tapahtuvalla omatoimisella rintojen/rinnan tarkkailulla voit löytää varhain mahdolliset muutokset. Jos havaitset muutoksen rinnassasi, on syytä hakeutua oman lääkärin vastaanotolle, joka ohjaa sinut tarvittaviin jatkotutkimuksiin. Vuotuisen gynekologin käynnin yhteydessä voit pyytää tunnustelemaan myös rintasi.

Rintasyöpäpotilaiden hoitopolku löytyy KSKS:n internet sivuilta osoitteesta:

www.ksshp.fi/rintasyopapotilaanhoitopolku

Mihin voit ottaa tarvittaessa yhteyttä?

  • omaan terveyskeskukseen
  • Asiantuntijasairaanhoitaja: arkipäivisin klo 8.00 – 9.00 puh. (014) 269 5449
  • Keskussairaalaan: operatiiviselle osastolle puh. (014) 269 1015
  • Keski-Suomen Syöpäyhdistys ry, Kilpisenkatu 5 B, 40100 Jyväskylä puh. 014 3330 220