Ohje Saapasortoosi potilaalle          

 

Nykyisin sairaalassa valmistetaan leikattuun nilkkaan tarrakiinnitteinen, irrotettava saapasortoosi kipsin sijasta tukemaan nilkkaa levyjen ja ruuvien lisäksi.

 

Pidä jalkaa koholla levätessä tai istuessa esimerkiksi tyynyjen avulla ja varsinkin ensimmäisinä päivinä turvotuksen ehkäisemiseksi. Myös kylmähoito kylmägeelipussilla tai pakastevihannespussilla ehkäisee turvotusta.

 

Saapasortoosin materiaali on muovia (polyesteri) ja se on kestävä, hengittävä sekä kevyt. Sen alle laitetaan pitkä alussukka, joka käännetään tarrojen päälle. Näin tarrat pysyvät paremmin kiinni ja sukka suojaa ortoosisaapasta likaantumiselta.

 

Voit irrottaa saapasortoosin päivittäin suihkussa peseytymisen ajaksi ja suihkuta jalka samalla.

Irrota saapasortoosi ja liikuttele nilkkaa lääkärin antamien ohjeiden mukaan. Televisiota katsellessa tai levätessä saapasortoosi voi olla pois pidempiäkin aikoja.

 

Pidä saapasortoosi jalassa paikoillaan aina kävellessä, mutta sen pitämistä paikoillaan suositellaan myös nukkumisen aikana. Silloin se tukee nilkkaa ja estää unen aikana loukkaamasta jalkaa.

 

Ompeleiden tai hakasten poiston jälkeen saunominen on sallittua.

 

Saapasortoosin pitoaika on yleensä 6 viikkoa, jolloin voit varata jalalle ensimmäiset 3 viikkoa raajanpainolla ja käytät apuna kyynärsauvoja. Seuraavat 2 viikkoa varaat puolella omasta painosta ja viimeisellä viikolla voit varata jo täydellä painolla.

Jos olet saanut erilaiset ohjeet raajaan varauksesta, noudata niitä. Fysioterapeutti opastaa sauvakävelyssä ja varauksessa ennen kotiin lähtöä.

 

Ulkoillessasi on saapasortoosin päällä hyvä käyttää kenkää. Usein tähän riittää pari numeroa isompi tavallinen kenkä. Varsinaista kipsikenkää voit myös kysyä kipsimestarilta. Sisällä voit kävellä ilman suojakenkää.

 

Tarvittaessa ota yhteys arkisin kirurgian poliklinikan kipsihuoneeseen puh. 014-2691882 klo 8–15 ja

muuna aikana osastolle  21, puh. 014-2691036