Sakraali- /epiduraalipuudutus

 

Sakraalisessa kivunhoidossa puudutetta / lääkeainetta ruiskutetaan ristiluukanavan epiduraalitilaan pakaravaon yläosaan. Epiduraalisessa kivunhoidossa ainetta ruiskutetaan rintarangan tai lannerangan nikamien välistä epiduraalitilaan.

Kivunhoitoa varten yleisin aihe on pitkäaikainen selkäkipu tai alaraajakipu. Hoidolla pyritään helpottamaan kipuanne. Tarkoituksena on katkaista kipukierre, jotta pystyisit liikkumaan normaalisti. Hoidon vaikutusta ei voida etukäteen ennustaa, parhaimmillaan se voi kestää viikkoja, jopa kuukausia. Puudutusaineena käytetään ropivakaiini, jonka vaikutus on noin 2 h. Lisäksi hoidossa käytetään kortisonia, jonka vaikutus on pidempi.

 

Asento toimenpiteen aikana Puudute laitetaan sairaalavuoteella makuuasennossa vatsallaan tyyny lantion alla.

Epiduraalipuudutuksessa olet kylkimakuulla selkä pyöristettynä, kasvot kohti polvia. Puudutuksen jälkeen tulisi kääntyä selälleen.

 

Seuranta toimenpiteen jälkeen

Puudutteen laiton jälkeen vointiasi seurataan heräämössä noin yhden tunnin ajan, jonka jälkeen pääset kotiin.

Kotona seurattavaksi jää kauanko hoito vaikuttaa. Tämä tieto on tärkeä lääkärin kanssa jatkosuunnitelmia tehdessä tai uutta toimenpidettä mietittäessä.

 

Huomioitavaa

Toimenpidepäivänä et itse saa ajaa autoa. Kotiin pääset taksilla tai saattajasi kyyditsee. Liikkua voit kivun sallimissa rajoissa, saunomista ei suositella toimenpide illalla eikä lenkkeilyä.

Marevan-lääkityksen käyttäjä: pidä 3 vuorokauden tauko lääkityksessä ennen toimenpidettä ja INR-laboratoriokoe otetaan toimenpidepäivän aamuna ennen kipupoliklinikan lääkärin vastaanottoa (ohjelmoidaan valmiiksi, kutsukirjeen mukana maininta tästä).

Plavix/klopidogreeli-lääkityksen käyttäjä: pidä 7 vuorokauden tauko lääkityksessä ennen kipulääkärin vastaanottoa. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä kipupoliklinikkalle.

Xarelto ja Eliquis-lääkityksen käyttäjä: pidä 2 vuorokauden tauko

Pradaxa-lääkityksen käyttäjä: pidä 2-4 vuorokauden tauko

Lixiana-lääkityksen käyttäjä: pidä 2 vuorokauden tauko

 

Mahdollisia seurauksia toimenpiteen jälkeen

 • Pahoinvointi, huimaus
  •  Syynä voi olla verenpaineen lasku, joka ilmenee pahoinvointina ja huimauksena, hoitona on lepo.
  • Jos sinulla esiintyy voimakasta pahoinvointia, lämmönnousua, aristusta ja punoitusta puudutuskohdassa, ota yhteys kipupoliklinikalle tai keskussairaalan päivystykseen.
 • Kutina
  • Voi aiheutua käytettävästä kipulääkkeestä, kutina häviää itsestään.
 • Puutuneisuus jaloissa tai pakaroissa
  • Puudutusaineen vaikutuksen loputtua se menee ohi. Jos sinulla esiintyy normaalista poikkeavaa puutumista vielä seuraavanakin päivänä, ota yhteyttä omaan terveyskeskukseen. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä kipupoliklinikalle.
 • Virtsaaminen
  • Voi olla hallitsematonta, kunnes puudutusaineen vaikutus häviää. Virtsaumpi on myös mahdollinen, tällöin virtsaa ei tule ollenkaan. Mikäli toimenpidepäivän iltaan mennessä et ole saanut virtsattua, tulee sinun ottaa yhteyttä oman terveyskeskuksen päivystykseen.