SAPPILEIKKAUS

 

Yleistä

Sinulla on todettu leikkausta vaativa sappikivitauti, joka on eräs tavallisimmista vatsan alueen leikkausaiheista Suomessa. Tässä ohjeessa annamme tietoja sappikivitaudista, leikkauksesta ja sen jälkeisestä toipumisesta.

Oireet

Sappikivet syntyvät sappirakossa, josta ne voivat kulkeutua eteenpäin sappitiehyisiin. Sappikivet aiheuttavat muutamasta minuutista tunteihin kestäviä kipukohtauksia kivun tuntuessa tyypillisesti oikealla ylävatsalla tai keskiylävatsalla. Kipusäteilyä voi esiintyä lapaluun seudussa tai selässä. Oireet johtuvat sappikiven kiilautumisesta sappirakon ulosvirtaustiehyeeseen. Toinen syy oireisiin saattaa olla sappirakon pitkäaikainen tulehdus.

Sappikivitautiin voi liittyä myös vakavampia oireita kuten äkillinen sappirakko- tai haimatulehdus. Sappikiven kulkeutuessa sappitiehyisiin kivi voi estää sappinesteen vapaan virtauksen. silloin sappiväriaine jää elimistöön ja potilas muuttuu kellertäväksi.

Diagnostiikka

Kaikututkimus on ensisijainen tutkimus sappikivien diagnostiikassa. Jos on viitteitä siitä, että Sinulla on sappitiehytkiviä, tehdään ennen leikkausta sappiteiden magneettitutkimus (MRCP).

Leikkaus

Leikkaus on tarpeen vain oireisessa sappikivitaudissa. Oireettomia sappikiviä ei leikata kuin poikkeustapauksissa. Mikäli sappikipukohtaukset ovat lieviä ja niitä esiintyy vain satunnaisesti, tilannetta voi jäädä seuraamaan. Potilaat, joilla on toistuvia kipukohtauksia, pyritään leikkaamaan muutaman kuukauden kuluessa.

Leikkauksessa sappirakko poistetaan ja sappitiet kuvataan. Leikkaus tehdään yleensä tähystysleikkauksena nukutuksessa. Instrumentit viedään vatsanpeitteiden läpi pienistä ihoviilloista. Vatsaontelo täytetään hiilidioksidilla hyvän näkyvyyden saamiseksi.

Myös sappitiehytkivet voidaan poistaa tähystysleikkauksen yhteydessä. Ihohaavat suljetaan lopuksi sulavilla ompeleilla. Leikkaus voidaan muuttaa avoleikkaukseksi, mikäli vaikea tulehdus on muuttanut sappirakon ja ympäröivien kudosten rakenteita.

Kotiutuminen

Tähystysleikkauksesta toivutaan yleensä nopeasti kotiuttamisen tapahtuessa 1-2 leikkauksenjälkeisenä päivänä. Terveille ja nuorille ihmisille leikkaus voidaan tehdä päiväkirurgisesti, jolloin kotiuttaminen tapahtuu leikkauspäivänä. Avoleikkauksen jälkeen sairaalahoitoaika on 3-5 vuorokautta johtuen pidemmästä leikkausviillosta ja siihen liittyvästä kivusta.

Tähystysleikkauksen jälkeen saattaa haavakivun lisäksi esiintyä myös hartiakipua muutaman päivän ajan ja vatsa voi olla hieman turvoksissa. Tavanomaisessa sappileikkauksessa tehdään iso oikean kylkikaaren alainen viilto, joka aiheuttaa pidempiaikaista kipua.

Sairasloma

Tähystysleikkauksen jälkeen sairasloman pituus on yleensä 7 -10 vuorokautta ja avoleikkauksen jälkeen 4 viikkoa.

Liikunta

Tähystysleikkauksen jälkeen voit palata normaaliin elämään heti voinnin salliessa, avoleikkauksen jälkeen tulee välttää raskaampia ponnisteluja sairasloman ajan, jotta vältetään haavatyrän kehittyminen. Kevyt päivittäinen ulkoilu ja liikunta on sallittua.

Ruokailu

Ensimmäisinä päivinä leikkauksen jälkeen voi esiintyä pahoinvointia. Syö leikkauksen jälkeen monipuolisesti ja huolehdi riittävästä juomisesta. Sappirakon poistoleikkaus ei aiheuta muutoksia suolentoimintaan eikä sappikipuja enää esiinny.

Mikäli leikkauksen jälkeen esiintyy ummetusta, ripulia, vatsanturvotusta tai vatsakipuja, syynä voivat olla muut ruoansulatuskanavan joko elimelliset tai toiminnalliset sairaudet, joita voidaan selvittää laboratorio-, tähystys-, tai kuvantamistutkimuksilla esim. omassa terveyskeskuksessasi.

 Haavan hoito

Vatsan alueella on tähystysleikkauksen jälkeen 4 -5 pientä haavaa ja avoleikkauksen jälkeen iso haava oikean kylkikaaren alla. Mikäli leikkaushaavojen suojana on sidetaitoksia, voit poistaa ne seuraavana päivänä. Taitosten alla olevaa teippiä pidetään haavan päällä viikon ajan.

Suihkussa voit käydä jo toimenpiteen jälkeisenä iltana. Ompeleiden tai teippien poiston jälkeisenä päivänä voit käydä saunassa.

Sappileikkaus onnistuu yleensä hyvin ja leikkauksen jälkiseuraamukset ovat harvinaisia. Kaikkiin leikkauksiin liittyy kuitenkin haavatulehduksen, keuhkokuumeen, virtsatietulehduksen sekä alaraajojen veritulpan riski. Siksi sinun on syytä tarkoin seurata saamiasi ohjeita. Erityisesti sappileikkaukseen liittyvä, mutta erittäin harvinainen riski on sappitievaurio. Sappiteihin saattaa ajan myötä muodostua myös uusia kiviä, vaikka sappirakko olisikin poistettu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oheisessa kuvasarjassa on esitetty sappirakon poiston eri vaiheet

Sappirakon ulosvirtaustiehyen ja sappirakon valtimon sulku ja katkaisu sekä sappirakon irrotus maksasta

 undefined  undefined
 undefined  undefined