Sappirakon poisto tähystämällä

 

Leikkauksen jälkeiset kivut

Tähystysleikkauksen jälkeen saattaa esiintyä haavakivun lisäksi hartiapistosta muutamana päivänä ja vatsa voi olla hieman turvoksissa. Sekä hartiapistokseen että haavakipuun voit käyttää ilman reseptiä tai reseptillä saatavia kipulääkkeitä annostusohjetta noudattaen.

 

Ruokailu

Ensimmäisinä päivinä leikkauksen jälkeen voi esiintyä pahoinvointia. Tarvittaessa saat mukaan pahoinvointilääkkeen. Ruokailu kannattaa aloittaa kevyesti pienin aterioin. Asteittain voit siirtyä normaaliin ruokailuun.

 

Haavan hoito

Vatsan alueella on 4-5 pientä haavaa. Vuorokauden kuluttua toimenpiteestä voit poistaa haavatyynyt ja käydä suihkussa. Leikkaushaavojen suojaksi riittää huokoinen haavateippi. Mikäli haava tihkuttaa verta, niin laita haavan päälle huokoinen haavateippi ennen suihkuun menoa. Jos haavan ympäristö on verinen, laita haavateippi vasta suihkun jälkeen. Pidä teippejä haavoilla 1 viikon ajan toimenpiteestä, vaihda tarvittaessa.

Haavat on suljettu sulavin ompelein. Saunaan voit mennä viikon kuluttua toimenpiteestä.

 

Liikunta

Liikunta kannattaa aloittaa kevyesti ja rasitusta asteittain lisäten.

Kevyt päivittäinen ulkoilu ja liikunta sairasloman aikana vähentävät vatsan turvotusta ja edistävät paranemista. Vältä raskaita nostoja sairasloman ajan.

 

Mikäli voinnissasi ilmenee jotain erityistä, esimerkiksi

  • kovaa vatsakipua ja oksentelua
  • haavat aukeavat
  • haavoissa on verenvuotoa, joka ei lakkaa
  • korkeaa kuumetta
  • haavoissa on voimakasta kuumotusta, turvotusta tai punoitusta

…jotka eivät mene nopeasti ohi, ota yhteyttä

  • kolmen ensimmäisen vuorokauden aikana hoitavaan lääkäriin, 014-269 1811, ilta-aikana keskussairaalan päivystykseen, 116 117
  • myöhemmin omalle terveysasemalle