POTILASOHJE SIIPIKALVOLEIKKAUKSEN JÄLKEEN (PTERYGIUM)

 

Silmäpallon pintaa peittää normaalisti sidekalvoksi kutsuttu limakalvo, joka kostuttaa, liukastaa ja suojaa silmän pintaa. Yleensä tämä limakalvo ei kasva kirkkaan sarveiskalvon päälle.

Siipikalvo on silmän sidekalvon hyvänlaatuinen, verisuonikas muodostuma, joka kasvaa sarveiskalvon päälle. Yleensä siipikalvo sijaitsee luomiraon alueella nenän puolella, josta se kasvaa hitaasti kohti sarveiskalvon keskustaa. Jos siipikalvo etenee, se voi ulottua sarveiskalvon keskelle ja häiritä näköä. Tyypillisesti eteneminen vie vuosia. Kuuma, kuiva ja pölyinen ympäristö provosoi siipikalvon kasvua.

Siipikalvo poistetaan kirurgisesti paikallispuudutuksessa.

 

Noudata seuraavia ohjeita toimenpiteen jälkeen:

Voit poistaa silmäsidoksen seuraavana aamuna.

Laita hoidettuun silmään Oftan C-C-tipat/ Chloromycetin-voide lääkärin ohjeen mukaisesti. Saat reseptin kotiutuessasi. Pese kädet aina ennen silmävoiteen käyttöä.

Silmäkipuun voit käyttää apteekista ilman reseptiä saatavia kipulääkkeitä.

Silmässä voi olla punoitusta, kaiherrusta, kirvelyä, kutinaa, roskantunnetta ja lisääntynyttä kyyneleritystä. Vältä kuitenkin silmän turhaa koskettelua ja hankaamista.

Toimenpidettä seuraavana aamuna voit pestä kasvot ja käydä suihkussa normaalisti. Vältä kuitenkin pesuaineen joutumista silmään.

Saunaan, uimaan ja kylpylään voit mennä kahden viikon kuluttua toimenpiteestä.

Kahden viikon ajan suojaa silmä pölyltä ja kovalta tuulelta ja vältä raskasta fyysistä rasitusta. 

Autolla ajaminen silmä peitettynä ei ole sallittua.

 

Silmävoiteen käyttö

Pese kädet. Purista voidetuubista noin ½ cm:n pituinen määrä lääkettä alaluomen sisäpinnalle. Sulje silmät ja räpyttele hetki, että voide leviää silmään tasaisesti.

 

Jos silmään tulee kovaa kipua, rähmimistä tai näön heikkenemistä, ole yhteydessä:

Silmäyksikkö, puh. 014 269 1113 ma-pe klo 8.30-14.30 osastonsihteeri /sairaanhoitaja

Muina aikoina ole yhteydessä omaan terveyskeskukseen.