PÄIVÄKIRURGISEEN TOIMENPITEESEEN TULEVALLE (TAKAOSAKIRURGIA)

TUTUSTU HUOLELLA OHJEISIIN

 

VALMISTAUTUMINEN TOIMENPITEESEEN:

Mikäli sinulla on verenpaine-, sydän- tai sokeritauti tai jokin muu sairaus, sen tulee olla leikkaukseen tullessa hyvällä hoitotasolla. Ota tarvittaessa yhteys omaan lääkäriisi hyvän hoitotason saavuttamiseksi. Verenpaine tulee mitata vähintään viikkoa ennen leikkaukseen tuloa.

Varmista, että silmätippojen tiputtaminen onnistuu toimenpiteen jälkeen joko itseltäsi ja/tai omaisten ja kotipalvelun avulla.

Terveydentilan esitietolomake tulee täyttää mahdollisimman pian ohjeen mukaan.

Ota mukaan optikkoliikkeestä saamasi kortti, josta selviää silmälasiesi vahvuudet.

Hajusteiden käyttö toimenpideaamuna ei ole suotavaa. Vältä kasvojen ehostusta. Poista tekoripset/ ripsipidennykset ennen leikkausta. Niiden laittamista ei suositella ennen kuin hoitoon kuuluva silmätippalääkitykset ovat ohi. Kynsilakka tulee poistaa. Jätä kellot, ym. korut kotiin. Sairaala ei vastaa arvoesineistä.

Toimenpidepäivänä ei saa ajaa autoa. Varaudu siihen, että ajokielto voi kestää muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Tarkemmat ohjeet ajokiellosta saat leikkaavalta lääkäriltä.

Jos käytät silmänpainelääkitystä, tiputa tipat normaalisti, myös toimenpideaamuna.

LÄÄKITYS:
Kalaöljyvalmisteet on lopetettava 2 viikkoa ennen leikkausta
Muiden lääkkeiden tauottamisesta saat erilliset ohjeet soittoajalla.

Sinun tulee olla syömättä ja juomatta edellisestä illasta klo 24 lähtien.
Varaudu tarvittaessa jäämään sairaalaan vähintään yhdeksi yöksi.
Ota omat lääkkeet mukaan.


Kotihoito-ohjeet leikkauksen jälkeen:

· Suojakilpeä, jonka sait mukaan sairaalasta, pidetään viikon ajan öisin.
Sen kiinnittämiseen osta apteekista ihoteippiä.

· Voit puhdistaa silmäluomet kevyesti pyyhkimällä esim. hanaveteen kostutetuilla vanulapuilla. Pyyhkimissuunta on silmän ulkonurkasta sisänurkkaan päin.

· Oftan Dexa-Chlora tippoja (1-2 tippaa) laitetaan leikattuun silmään 4 kertaa päivässä 3 viikon ajan, aloittaen leikkausta seuraavana aamuna. Resepti kirjoitetaan leikkauspäivänä. Pese kädet aina ennen luomien puhdistamista ja silmätippojen tiputtamista.

· Jos käytät silmänpainelääkitystä, tiputa tipat normaalisti.

· Silmässä voi olla punoitusta, kaiherrusta, kirvelyä, kutinaa, roskan tunnetta ja lisääntynyttä kyyneleritystä. Vältä kuitenkin silmän turhaa koskettelua ja hankaamista.

· Lievä turvotus silmäluomissa on tavallista leikkauksen jälkeen.

· Vältä neljän viikon ajan saunomista, uimista ja pesuveden joutumista silmään. Vältä raskasta ponnistelua vaativaa työtä ja kumartelua. Myös luomikosmetiikkaa tulee välttää.

· Leikkauksen jälkeen sairauslomaa tulee yleensä noin 4 viikkoa.

Jos sinulle on määrätty leikkauksen jälkeen asentohoito, sen noudattaminen on tärkeää hyvän hoitotuloksen aikaansaamiseksi.
Voit matkustaa normaalisti, mutta kaasun laiton jälkeen lentokoneella matkustaminen on kielletty niin kauan, kun näet silmässäsi kaasukuplan.
Leikatun silmän toipuminen on hidasta.


Jos leikattuun silmään tulee kovaa kipua, rähmimistä, näön heikkenemistä tai näkökenttään tulee tumma, liikkumaton varjo, ota yhteyttä:

Silmäyksikkö, puh. 014 269 1113 ma-pe klo 8.30-14.30 osastonsihteeri /sairaanhoitaja


Muuna aikana ota yhteys omaan terveyskeskukseen.