Solusalpaajahoitoa saaneen potilaan kotihoito-ohje

 

Kuume

Jos kotona nousee kuume 38,0° tai sen yli, hakeudu välittömästi Keski-Suomen Sairaala Novan päivystykseen. Jos olet saanut potilaskortin, ota se mukaan ja esitä se päivystyksessä. Ota lääkelista mukaan samoin kuin henkilökohtaiset lääkesuihkeet (esim. astmasuihke) ja insuliinikynät. Varaudu jäämään sairaalaan.

Pahoinvointi

Jos tulee pahoinvointia, ota sinulle määrättyä pahoinvointilääkettä (esim. Primperan, Granisetron, Ondansetron) ohjeen mukaan. Huolehdi riittävästä nesteiden ja ravinnon saannista. Tiheät ateriavälit ja viileät, neutraalit ruuat ja juomat voivat helpottaa pahoinvointia. Jos et pysty juomaan ja syömään riittävästi, hakeudu päivystykseen.

 

Ripuli

Jos tulee ripulia useita kertoja vuorokaudessa, hakeudu päivystykseen. Jos sinulla on vatsanpehmikelääkkeitä käytössä ja ripuli alkaa, tauota pehmikelääkkeet ja seuraa rauhoittuuko ripuli. Muista juoda runsaasti nesteitä. Jos ripuliin liittyy lämmönnousua, hakeudu päivystykseen.

 

Ummetus

Jos tulee ummetusta, ota vatsanpehmikelääkettä riittävästi, lääkkeitä saa apteekista ilman reseptiä.

 

Iho ja limakalvo-oireet

Huolehdi suun, ihon ja limakalvojen huolellisesta, mutta hellävaraisesta hoidosta. Ihoa ja limakalvoja voi hoitaa perusvoiteilla ja -öljyillä. Apteekista on saatavissa suun kostutukseen ja hoitoon käytettäviä valmisteita. Jos suu kipeytyy niin, että et pysty juomaan/syömään riittävästi, hakeudu päivystykseen. Alapään limakalvot voivat olla tavallista kuivemmat hoitojen aikana, johon apteekista saatavissa esim . Repadina, Ceridal valmisteita. Seksuaalisen kanssakäymisen yhteydessä voit hyötyä apteekista saatavista liukastusvoiteista.

 

Ehkäisy

Huolehdi ehkäisystä syöpälääkehoitojen aikana ja hoitojen päätyttyä lääkärin antaman ohjeen mukaan.

 

Heikentynyt yleisvointi/ muut oireet

Jos voinnissa tapahtuu selkeää heikkenemistä esim. voimakasta väsymystä, verenvuotoa, hengenahdistusta, kipua, voimakasta mielialan laskua tai muita sairauteen liittyviä oireita, hakeudu päivystykseen tai ota herkästi yhteyttä hoitohenkilökuntaan, joko osastolle tai päiväsairaalaan.

 

Syöpätautien ja verisairauksien osasto p.014-2693716, hoitokeskus p. 014-2691034.

Hematologian poliklinikka p. 014-2692950.

Lähteet: Suomen syöpäpotilaat ry:n julkaisut: ”Ohjeita sinulle joka saat syöpälääkehoitoa” v.2014 ja ”Seksuaalisuus ja syöpä” v.2015.