Somatostatiinireseptoreiden gammakuvaus (Octreoscan)

 

Tutkimuksen tarkoitus

Tutkimuksella pyritään selvittämään mahdollisen kasvaimen sijainti ja levinneisyys. Tutkimuksella voidaan myös arvioida hoitovastetta, mikäli on kyse jo aiemmin todetun kasvaimen hoidosta.

 

Tutkimukseen valmistautuminen

Tutkimuspäivänä saatte syödä ja juoda normaalisti.

Mikäli Teillä on Octreotidi-hoito (Sandostatin), tulee harkita hoidon keskeyttämistä. Kolmen päivän keskeyttämisjakso on suositeltavin, mutta jos tämä jakso on liian pitkä, niin minimiaika on 12 tuntia. Pitkävaikutteisen somatostatiinianalogihoidon (Somatuline Autogel, Sandostatin Lar) jälkeen suositeltava tutkimusajankohta on 3-4 viikon kuluttua hoidosta. Hoidon keskeyttämisestä tulee neuvotella hoitavan lääkäri kanssa.

Tutkimusta ei tehdä raskaana olevalle. Imetyksen aikana tulee rintaruokintaa välttää kahden viikon ajan.

 

Tutkimuksen kulku

Tutkimus tehdään kahtena peräkkäisenä päivänä.

Ensimmäisenä tutkimuspäivänä pistetään tutkimusaine kyynärtaipeen laskimoon ja injektion jälkeen voitte lähteä kotiin.

Ensimmäisen tutkimuspäivän iltana tulee ottaa ulostuslääke esim. Laxoberon tippoja 10 tai Metalax –kapseleita 1-3 (molempia saa ilman reseptiä apteekista).

Toisena tutkimuspäivänä tehdään kuvaus gammakameralla. Kuvaus tehdään selin makuulla kameran kuvatessa sekä vartalon ylä- että alapuolelta.

Tutkimusaineesta ei tule sivuvaikutuksia eikä se aiheuta mitään rajoituksia itselle tai ympäristölle.

 

Tutkimuksen kesto

Tutkimukseen tulee varata aikaa ensimmäisenä tutkimuspäivänä noin 30 minuuttia ja toisena tutkimuspäivänä on hyvä varata aikaa 2 tuntia.

 

Tutkimuspaikka

Sädesairaala, Kliininen fysiologia ja isotooppitutkimukset. Ilmoittautukaa tutkimukseen Sädesairaalan ilmoittautumispisteessä. Mikäli teillä on kysyttävää, ottakaa yhteys tutkimuspaikkaan.

Käyttämättä ja perumatta jääneestä ajasta peritään lakisääteinen maksu.